Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Google strejkar med Greta

Priset motivera med att Greta Thunberg har inspirerat över en miljon unga människor.
Greta Thunberg och Fridays for Future uppmanar vuxna att delta i den globala klimatstrejkerna. Foto: MARY ALTAFFER / AP TT NYHETSBYRÅN
Under lördagen skrev Google Workers for Action on Climate på Twitter att de deltar på klimatstejken. Foto: VIRGINIA MAYO / AP TT NYHETSBYRÅN

Greta Thunberg har uppmanat även vuxna att ansluta sig till de globala klimatstrejkerna i september. Nu hakar allt fler amerikanska storföretag på. Microsoft och Google har gett tummen upp – och efterfrågar även deltagande från Facebook och Apple. 

– Vi är otroligt glada över att så många företag ställt sig bakom oss, säger Isabella Axelsson, organisatör på Fridays for Future i Stockholm.

Greta Thunberg och Fridays for Futures uppmaning om att vuxna ska ansluta sig till de globala klimatstrejkerna i september har fått stort genomslag. Bland annat har Patagonia, Lush Cosmetics och Ben & Jerrys meddelat att de stänger sina verksamheter för att anställda ska kunna delta på klimatstrejken den 20 september. 

Lush skriver i ett officiellt uttalande att de stänger sina butiker, kopplar ner sin hemsida och att fabrikerna stannas upp. 

”Vi hör våra barn och står med dem i kampen”, skriver dem.

Google uppmanar andra

I teknikindustrin börjar det också röra på dig. Microsoft har tidigare meddelat att de kommer att delta på strejken och nu har även Google sagt att de ansluter. 

Under lördagen skrev Google Workers for Action on Climate på Twitter att de deltar på klimatstejken och de uppmanar i sin tur anställda på Facebook och Apple att följa efter.

”Vi är med! Anställda på Google ansluter sig till medarbetare hos Amazon och Microsoft, teknologiarbetare och studenter den 20 september. Vem är näst? Någon medarbetare på Facebook och Apple där ute?”

https://twitter.com/GoogleWAC/status/1172963761440690176

Scania håller utbildning

I Sverige har bland annat Scania meddelat att de stöder kampen för klimatet, men inte genom att delta i strejken. Istället stannar de verksamheten en timme för att ge anställda vidareutbildning inom hållbarhet. 

Bolaget Flixbus erbjuder sina anställda, i alla länder de är verksamma i, att delta i deras närmaste klimatstrejk under arbetstid. 

– Vi hade hoppats på uppslutningen men inte förväntat oss att så många globala företag ska stänga sin produktion och delta. Vi hoppas fortfarande på än större uppslutning i Sverige, säger Isabella Axelsson, organisatör på Fridays for Future i Stockholm.

Därför uppmanar Fridays For Future till strejk

Organisationens krav på politiker och makthavare:

1. Begränsa den globala temperaturökningen till under 1,5

grader över förindustriella nivåer.

2. Klimat- och miljörättvisa för alla.

3. Följ Parisavtalet och bevisa det.

4. Lyssna på den bästa tillgängliga förenade vetenskapen. Lyssna på klimatforskningen.

5. Utlys klimatnödläge och agera nu.

Här är några nyheter att hålla koll på.