Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Go Greens bönor säljs som närodlade – fraktas 400 mil

Yogagirl Rachel Bråthén berättar för Expressens Karin Sörbring om livet på Aruba och om klimatkampen.
Go Greens bönor odlas i Sverige, men kokas och paketeras i Italien.
Foto: Karin Sörbring
På baksidestexten står det att produkten av de svenskodlade bönorna tillverkas i Italien.
Foto: Karin Sörbring
Emelie Bontesse de Filippis, kommunikationschef, Cerealia/Lantmännen.
Foto: Lantmännen
Josefin Johansson Lewis, konsument och studie- och yrkesvägledare.
Foto: Linnéuniversitetet
Hanna Karlsson Potter är forskare vid institutionen för energi och teknik på Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala.
Foto: Privat

”Odlat i Sverige” står det på Go Green-förpackningen.

Men Josefin Johansson Lewis blev besviken när bönorna från Öland som hon var beredd att betala mer för visade sig vara kokade och paketerade i Italien. 

– Bönorna odlas i mitt närområde, men transporteras 400 mil innan de hamnar på min tallrik. Det är inte lätt att vara en medveten konsument, säger hon.

51-åriga studie- och yrkesvägledaren Josefin Johansson Lewis från Kalmar vill stödja svenskt lantbruk och köper därför gärna bönor odlade på Öland. Hon tyckte att det verkade praktiskt med färdigkokta små vita bönor från Go Green.

– Men jag blev mycket konfunderad när jag på förpackningarna från Go Green läste att bönorna paketeras i södra Europa. Bönorna färdas alltså över 400 mil innan jag ska äta dem, konstaterar Josefin Johansson Lewis.

Även Kravodlade och ekologiska kokta vita små bönor, kidneybönor och gröna linser från exempelvis Saltå Kvarn tillverkas i Italien, kan man läsa på baksidan av etiketterna.


https://datawrapper.dwcdn.net/aWlUw/2/

Ägs av Lantmännen

Go Green ägs av Lantmännen som sedan ett par år tillhandahåller flera slags bönor som är odlade i Sverige. 

– Det främjar och utvecklar svenskt lantbruk. Tillgången beror på skörd och så här inledningsvis är det inte jättestora volymer, men vi arbetar för – och hoppas – att både utbud och efterfrågan på svenskodlade bönor ska öka. Det är glädjande att fler och fler konsumenter får upp ögonen för vegetariska livsmedel, säger Emelie Bontesse de Filippis som är kommunikationschef på Lantmännen Cerealia. 

Men varför transporterar ni svenska bönor till Italien och kokar och förpackar dem där i stället för att göra det i Sverige?

– Många konsumenter efterfrågar färdiga lösningar, som gör matlagningen enklare och mindre tidskrävande. Det finns i dag ingen aktör som kan tillaga och paketera bönorna i Tetrapak i Sverige, eller ens i norra Europa. Tetrapak är en mer hållbar förpackning jämfört med en i till exempel metall eller glas. Vi använder därför i nuläget en leverantör i Italien, säger Emelie Bontesse de Filippis. 

Hon fortsätter: 

– Vi söker kontinuerligt efter mer närliggande produktionslösningar för den här delen av sortimentet, och skulle naturligtvis välkomna en svensk samarbetspartner.

På baksidan av förpackningen framgår det att bönorna packas i Italien.
Foto: Karin Sörbring

Torra bönor hanteras i Sverige

De torra bönorna och linserna som konsumenterna själva får blötlägga och koka hanteras dock i Lantmännens anläggning i Linköping. 

Hanna Karlsson Potter är forskare vid institutionen för energi och teknik på Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. Hon säger att vi generellt sett måste försöka minska onödiga transporter.

– Det ideala hade varit om Lantmännen och Go Green också hade konserverat baljväxterna i Sverige. Det skulle minska transporterna som ofta går på fossila bränslen. I Sverige har vi också en bra elmix ur klimatsynpunkt när vi förädlar produkterna, menar Hanna Karlsson Potter.

Hon hoppas att efterfrågan på växtbaserad kost i framtiden blir så stor att producenterna tycker att det är värt att bygga en fabrik för paketering i Sverige. Forskaren rekommenderar konsumenter att fortsätta köpa varorna trots den långa frakten – eftersom klimatnyttan med vegetarisk mat är så stor jämfört med de flesta andra animaliska proteinkällor.

– Bönor och linser är ett alternativ som behövs, säger Hanna Karlsson Potter.

Är det bättre för klimatet att använda italienska bönor, eftersom fabrikerna för paketering finns i Italien?

– Nja. Det är viktigt att få i gång produktionen av vegetariska alternativ i Sverige, bland annat för att öka mångfalden i odlingssystemen, säger forskaren Hanna Karlsson Potter.

Kunden Josefin Johansson Lewis kommer dock i dagsläget att välja bort Go Greens färdigkokta och italienskförpackade produkter. 

– Senast valde jag att köpa bönor via en gårdsbutik på Öland trots att jag av praktiska skäl hellre hade köpt de färdigkokta från Go Green.

Så väljer du klimatvänliga linser och bönor

 Minst klimatavtryck ger svenskodlade baljväxter som torkats och paketerats i Sverige. Välj alltså torkade linser och bönor om du vill vara mest klimatsmart. Det minskar också utsläppen under transporterna om man blötlägger och tillsätter vatten först hemma när livsmedlen ska användas.

 Färdigkokta linser och bönor är fortfarande ett smidigt och mer klimatvänligt alternativ än vad exempelvis nötkött kan vara. Ju större efterfrågan det blir på de här varorna, desto större är chansen att vi får fabriker som klarar att koka och paketera även i Sverige. 

Källa: Hanna Karlsson Potter, postdoktor vid SLU. 

Medveten konsumtions Jonna Elofsson Bjesse delar med sig av sina bästa klimattips.

Brukar du ta reda på var dina matvaror tillverkas?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.