Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Globala uppvärmningen dödligare än virusutbrott

Detta är skillnaden på klimat och väder – Expressen reder ut
En sinad dam i Yemen, där vattenbristen är omfattande.
Foto: YAHYA ARHAB / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
En kvinna i Genève svalkar sig själv under årets värmevåg.
Foto: SALVATORE DI NOLFI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Förra året dog 1 500 personer i Frankrike under värmeböljan.
Foto: THIBAULT CAMUS / AP TT NYHETSBYRÅN
Bilden är tagen vid en skogsbrand i Kalifornien år 2016.
Foto: DAVID PARDO / AP TT NYHETSBYRÅN
En torr veteåker i Sverige.
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Klimatförändringarna kommer döda fler personer än virussjukdomar, visar en ny studie.  

Platser som redan är fattiga och varma är särskilt utsatta. 

– Klimatförändringar är en folkhälsofråga och en jämställdhetsfråga, säger klimatforskaren Bob Kopp till The Guardian. 

Det finns inga definitiva siffror på hur många som dör varje år på grund av den globala uppvärmningen. Men ny forskning från National Bureau of Economic Research (NBER) visar att dödstalen ständigt kommer att öka, om man inte får bukt på problemen.

Forskningen pekar på att stigande temperaturer kommer att vara särskilt förödande för fattigare och varmare delar av världen. Dessa platser kommer ha svårare att anpassa sig efter nya klimatförhållanden, vilket leder till att dödstalen ökar. 

– Självklart kommer fattigare länder påverkas mer negativt. Klimatförändringar är en folkhälsofråga och en jämställdhetsfråga, säger klimatforskaren och medförfattaren Bob Kopp till The Guardian. 

Lika dödligt som malaria 

NBER skriver att den globala dödligheten kommer att höjas till 73 dödsfall per 100 000 människor i slutet av seklet, om utsläppen fortsätter att öka. Denna siffra matchar de nuvarande dödstalen från alla infektionssjukdomar, som tuberkulos, hiv/ aids, malaria, och gula febern.

De fattigaste länderna i varma områden befaras ha de högsta dödstalen. Länder som Ghana, Bangladesh, Pakistan och Sudan kommer att ha 200 eller fler dödsfall per 100 000 människor. Kallare, rikare länder som Norge och Kanada kommer under tiden att se en minskning av dödsfallen, eftersom färre kommer dö av extremkyla.

– Det kommer att ske olika förändringar världen över, fattigare personer har mycket sämre möjligheter att anpassa sig. De rika länderna, även om dödligheten ökar, kan betala mer för att anpassa sig. 

– Det är de människor som har gjort minst för att orsaka klimatförändringar som lider av dem, säger ekonomiprofessorn Amir Jina, som också har bidragit till studien. 

1 500 dog av värmen i Frankrike 

För att få fram dödssiffrorna använde forskarna enorma databaser med döds- och temperaturregister för att se hur de är relaterade. Där fann man ett samband mellan värmeböljor och hjärtinfarkter. 

Förra året dog 1 500 personer i Frankrike under värmeböljan. 

– Många äldre dör indirekt av värmen. Det är kusligt likt covid – personer som är sjuka eller har underliggande sjukdomar är mer sårbara för värmen. Om du har ett hjärtproblem och hamnar i en värmebölja, kommer du att drivas mot kollaps, säger Amir Jina.

Den globala uppvärmningen gör att isarna smälter på Grönland

LÄS MER: 8 klimateffekter: Så ser Sverige ut år 2030 (PREMIUM) 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.