Fenomenet kan ligga bakom kalla vintern

Ansvarig politiker: ”En besvikelse”.
Snöfall i Skurup i Skåne tidigare i februari.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Snö i Madrid i januari.
Foto: DIEGO RADAMES/SHUTTERSTOCK / DIEGO RADAMES/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: eldoradoweather

I både USA och Europa är det tvåsiffriga minusgrader på sina håll.

Den ovanligt kalla vintern kan bero på den globala uppvärmningen, menar forskare.

Men mekanismerna är inte klarlagda.

Årets vinter har varit ovaligt kall på många håll i världen. I januari drog det största snöovädret på 50 år över Madrid. I Sverige, Tyskland och östra USA har det varit under 10 minusgrader under längre perioder.

Nu hävdar flera forskare att det extrema vintervädret kan hänga ihop med den globala uppvärmningen – bland annat till följd av att medeltemperaturen i Arktis har stigit dubbelt så fort som i resten av världen de senaste 40 åren.

– När Arktis blir varmare kommer vi att se mer av det här, säger Jennifer Francis, klimatforskare vid Woodwell Climate Center, till Inside Climate News.

Störningar i polarvirveln

Forskare tror att den motsägelsefulla effekten kan ha att göra med den så kallade polarvirveln, som rör sig högt över marken på det norra halvklotet.

Polarvirveln driver ett annat väderfenomen som kallas jetströmmar. När jetströmmen är stark fungerar den som ett slags barriär mellan kall luft i norr och varmare luft i söder –och vi får milda vintrar. När den är svag så tar sig kall luft söderut och det blir kyligare på vinterhalvåret.

Men när Arktis värms upp så försvagas polarvirveln och jetströmmarna – vilket gör att det kan bli vanligare med kalla vintrar, skriver Deutsche Welle.

Forskare kallar fenomenet ”varm Arktis – kalla kontinenter”.

– En förstärkt uppvärmning av Arktis gynnar störningar av polarvirveln, säger Judah Cohen, klimatolog vid universitetet MIT i USA, till Inside Climate News.

Vintrarna kan också bli varmare

Detta innebär dock inte att alla vintrar kommer att bli kallare, utan att väderförhållandena blir mer extrema. Förändringar i jetströmmarna kan nämligen också leda till att vi får varmare vintrar, när het luft från lägre breddgrader tar sig norrut, skriver Deutsche Welle.

– Våra klimatmodeller kan ännu inte säga hur det blir i framtiden, säger Döhrte Handorf, forskare vid Alfred Wegnerinstitutet i Tyskland, till den tyska radiokanalen.

Se mer:

Världen kämpar med stora miljöproblem – men det görs också framsteg. Här är sex positiva klimatförändringar.

Se också:

Meteorologen Johan Groth vid väderinstitutet Storm ger väderprognosen inför veckan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.