Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Global uppvärmning hotar sköldpaddorna

Oäkta karettsköldpaddor hotas av den globala uppvärmningen.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Artens ungar föds som honor om temperaturen är för hög.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Den globala uppvärmningen hotar beståndet av oäkta karettsköldpaddor som föds vid afrikanska Kap Verde.

Enligt en ny studie kommer de högre temperaturerna leda till att alla sköldpaddor som föds blir honor, skriver The Independent. 

Sköldpaddor av arten oäkta karettsköldpaddor har Kap Verde som ett av sina främsta fortplantningsområden. Men nu när temperaturerna ökar på grund av global uppvärmning riskerar allt fler av djuren att dö ut, skriver the Independent

Enligt forskare vid University of Exeter kommer 99,86 procent av sköldpaddorna som föds att vara honor vid 2100. Det eftersom artens kön till stor del bestäms av hur varmt det är omkring ägget när det inkuberas.

Samtidigt finns en hög risk att 90 procent av alla artens ungar dör innan de ens hinner kläckas på grund av ”dödligt höga temperaturer”, skriver the Independent.

Omkring 15 procent av världens totala antal oäkta karettsköldpaddor fortplantar sig vid Kap Verde. Redan i dag är 84 procent av ungarna som föds honor.

Forskarna: ”99 procent kommer att vara honor”

Forskarna har i sin studie utgått från olika nivåer av fossila utsläpp och deras påverkan på den globala uppvärmningen för att beräkna framtiden för sköldpaddsarten. 

Uppskattningen om 99,86 procent honor vid 2100 utgår från en låg utsläppsnivå, medan en mellanhög eller hög utsläppsnivå skulle leda till att hanarna helt skulle utrotas.

– Det som förvånade oss var att till och med låga utsläpp ger en skadlig effekt för den här arten. Det här visar att det redan nu är dags att jobba emot klimatförändringarna – innan det är för sent att motverka beräkningarna som lagts fram i den här studien, säger forskningsledaren Claire Tanner till the Independent.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.