Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Greta Thunbergs ord: ”Tiden rinner ifrån oss”

Greta Thunberg längst fram i ledet i Stockholm.Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Många strejkade i Melbourne, Australien, på fredagen. Foto: STRINGER / REUTERS TT NYHETSBYRÅN
Bilder från samlingen i Stockholm.Foto: Johanna Hansson
Bilder från samlingen i Stockholm.Foto: Johanna Hansson
Bilder från samlingen i Stockholm.Foto: Johanna Hansson
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 8

Över 107 länder deltog under fredagen i den globala skolstrejken mot klimatet.

Inför tusentals jublande skolstrejkare och demonstranter höll Greta Thunberg ett tal från Kungsträdgårdens scen som främst riktade sig mot politiker och vuxna.

– Vi ber vuxna att snälla ge oss en framtid, är det verkligen för mycket att be om?, sa den unga klimataktivisten.

I Sverige arrangerades på fredagen demonstrationer på en mängd ställen. Närmare 140 platser runtom i landet anmälde att de arrangerade klimatmanifestationer.

I Stockholm flyttade skolstrejken från Mynttorget till Kungsträdgården med ett stort liveprogram med start kl 13.00.

Men redan 11.30 samlades tusentals deltagare i Humlegården för att tillsammans marschera genom Stockholms city till Kungsträdgården.

Stort medieintresse

När Greta Thunberg anlände till Humlegården strax innan klockan 12 på fredagen, då marschen började tåga mot Kungsträdgården, gick ett sus genom folksamlingen.

”Greta! Greta! Greta!”, ropade deltagarna i kör.

Det är även ett stort medieintresse med medier från hela världen som vill få en glimt av den unga klimataktivisten.

Enligt polisen deltog omkring 6000-7000 personer i marschen och vid demonstrationen i Kungsträdgården.

Greta Thunberg deltar i demonstrationen Global Strike for Future, som går från Humlegården till Kungsträdgården i Stockholm.Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Städa upp efter våra föräldrar”

Vid 14-tiden klev Greta Thunberg upp på Kungsträdgårdens scen till ett jubel från tusentals skolstrejkare och demonstranter. Med sig på scenen hade hon flera av de som, tillsammans med henne, har skolstrejkat under 40 veckor.

Den unga klimataktivisten inledde talet med att tacka alla som deltog i skolstrejken.

– Just nu strejkar hundratusentals barn över hela världen, det är helt otroligt, tack så mycket.

I sitt tal pratade Thunberg om det stundande EU-valet och hur EU:s omkring 508 miljoner invånare använder cirka 20% av jordens resurser och hur detta har en enorm betydelse för framtida levnadsvillkor på jorden.

Greta Thunberg på scen i Kungsträdgården.Foto: PELLE T NILSSON / SPA

Thunberg fortsatte och menade att såväl politiker som medierna har svikit den yngre generationen så pass mycket att de tvingas offra sin utbildning för att säga som det är oavsett hur impopulärt och obekvämt det är.

– Den äldre generationens handfallenhet kommer i framtiden att ses som det största sveket någonsin, men det finns tid att ställa det mesta till rätta, säger Thunberg och fortsätter:

– Vi ber vuxna att snälla ge oss en framtid, är det verkligen för mycket att be om?

Kritiken mot vuxna fortsatte genom talet och Greta Thunberg svarade även på de kritiker som menar att det är dåligt att ungdomarna skolstrejkar och att de är lata.

– Till dem säger vi: strejka själv i stället, strejka från jobbet, gå ut och skrik. Vi behöver mer hjälp än någonsin, säger Greta Thunberg och möttes av publikens jubel.

– Vi befinner oss just nu i en historisk vändpunkt och vi har valt att stå på rätt sida i historien för att städa upp efter våra föräldrar och vi kommer inte sluta förrän vi är klara.

Liveprogram med talare och artister

Förutom Greta Thunberg talade även klimatforskarna Douglas Nilsson och Frida Bender från Bolin Centrum om hur det ser ut för klimatet i dag och i framtiden.

– Vi kan inget annat än bekräfta er oro, det är bråttom och världen måste agera kraftfullt nu eller helst i går för att undgå de katastrofer som faktiskt är möjliga och det har ni förstått, säger Frida Bender inför tusentals ungdomar från Kungsträdgårdens scen.

Klimatforskarna betonade att det krävs stora politiska åtgärder för att få ner koldioxidutsläppen.

– Vad vi gör nu har konsekvens för lång tid framöver, för att undvika en global uppvärmning större än vi klarar av måste vi agera nu, säger Douglas Nilsson.

Liveprogrammet bjöd även på liveframträdanden med Molly Sandén, Jireel, Lamix, Danny Saucedo, Annika Norlin och norska stjärnan Astrid S.

”Vi behöver göra någonting”

Eira Fröhling, 19, och Ebba Gärdekrans, 18, var på plats för att delta i skolstrejken och betonar vikten av att någonting måste göras

– Vi strejkar för att visa att vi behöver göra någonting helt enkelt, säger Eira Fröhling.

– Vi kan inte fortsätta så här, vi lever inte hållbart, det får inte fortsätta som det har gjort nu, fyller Ebba Gärdekrans i.

Både Ebba och Eira har rösträtt och menar att det är viktigt att rösta i EU-valet på söndag.

– Vi kan påverka i vår vardag genom att sluta använda plast till exempel, men det stora, som hur vi ska göra med bilar och flyg, måste komma från högre makter, säger Ebba Gärdekrans.

Med sig har de ett plakat som det står ”Vi har bara en planet” på.

– Det är bara den här planeten som vi kan leva på och vi har ingen annanstans om den här planeten inte lever, säger Ebba Gärdekrans.

Demonstrationer på flera platser i landet

Även i Malmö skolstrejkas det för klimatet. Demonstrationen höll till utanför Stadshuset i Malmö, samma plats som den tidigare demonstrationen för två månader sedan, där omkring 200 personer har samlats.

– Det är färre folk än förra gången men äldre, framför allt gymnasieelever är här som gemensamt marscherade från sina skolor och samlades vid Stadshuset för att sedan marschera vidare, säger Caroline Larsson, Kvällspostens reporter på plats.

Bland annat har Helene Fritzon, S, och jämställdhetsminister Åsa Lindhagen, MP, hållit tal som menar att Greta Thunberg skapar hopp.

– Jag känner både ett stort allvar, vi har lite på oss att ställa om samhället och det blir enorma konsekvenser om vi inte lyckas, men Greta Thunberg har startat en stor rörelse och det skapar hopp, det kräver att politiken agerar, säger Åsa Lindhagen.

”Här för att lyssna”

Jonas Sjöstedt, V, befinner sig vid skolstrejken i Stockholm och menar att det är hoppfullt att se ungdomar sluta upp i klimatfrågan.

– Det är lätt att tänka att det är försent, men nej det är inte det. Den här generationen kommer pressa politikerna i rätt riktning och jag är mest här för att lyssna på dem, säger han till Expressen TV.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.