Ofta hamnar plastskräp i havet och hotar det marina djurlivet. Foto: SHUTTERSTOCK
Ofta hamnar plastskräp i havet och hotar det marina djurlivet. Foto: SHUTTERSTOCK

Glädjande miljöbeskedet:  Färre plastpåsar i Nordsjön

Publicerad

Plastpåsarna i Nordsjön har minskat, efter att flera butikskedjor börjat ta betalt för kassarna, det rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Även i Sverige har plastpåsarna minskat radikalt.

Ett av vår tids kanske största miljöproblem är plast, och hur vi ska hantera det. Ofta hamnar plastskräp i havet och hotar därmed det marina djurlivet. Flera ledande butikskedjor i Europa började för ungefär ett år sedan att ta betalt för sina plastpåsar. Något som har lett till positiva resultat.

Plastpåsar i Nordsjön har minskat markant

Forskare från Storbritannien och Nederländerna presenterade på torsdagen en rapport som visar att antalet plastpåsar i Nordsjön minskat markant, skriver nyhetsbyrån Reuters. Enligt forskarna är det gemensamma åtgärder från flera europeiska länder som gett resultat.

– Alla dessa länders handlingar har inneburit att färre påsar kommer i omlopp, att färre påsar kommer ut i den marina miljön, säger Thomas Maes, en av forskarna bakom studien till Reuters. 

 

LÄS MER: Ungdomarnas viktigaste fråga: Klimatet och miljön 

 

Jesper Liveröd, press- och PR-chef på Naturskyddsföreningen.Foto: FOTO FREDRIK HJERLING

I studien har forskarna sett att andelen fiskestrålare som fångar minst en plastpåse i sina nät har halverats. Sedan år 2010 har andelen minskat från 40 till 16 procent. Även i Sverige konstaterar man att omsättningen plastpåsar minskat – efter att flera butiker infört avgift på plastpåsar. 

– Vi kunde se en konkret miljöförbättring efter bara tre månader. Och trenden har bara fortsatt. Efter sex månader hade omsättningen plastpåsar minskat med 5,2 miljoner för en av butikerna vi samarbetat med, säger Jesper Liveröd, press- och PR-chef på Naturskyddsföreningen.

Vill ha en generell avgift på plastpåsar

Men Naturvårdsföreningen medger att det finns mer att göra.

– Vi hade gärna sett att det var en generell avgift på plastpåsar, och inte bara några privata initiativ, säger Jesper Liveröd.

Studien visar dock att det ser mörkare ut för andra typer av plast. Flöten, nät och bojar som fångats i fiskarnas nät har ökat.

 

LÄS MER: Trendiga tygkassen sämre för miljön än vanlig plastpåse

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Klimat på Facebook – där kan du kommentera och diskutera våra artiklar

Expressen klimat

Till Expressens startsida

Mest läst i dag