Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Glädjande miljöbeskedet: Färre plastpåsar i Nordsjön

Ofta hamnar plastskräp i havet och hotar det marina djurlivet.Foto: SHUTTERSTOCK

Plastpåsarna i Nordsjön har minskat, efter att flera butikskedjor börjat ta betalt för kassarna, det rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Även i Sverige har plastpåsarna minskat radikalt.

Ett av vår tids kanske största miljöproblem är plast, och hur vi ska hantera det. Ofta hamnar plastskräp i havet och hotar därmed det marina djurlivet. Flera ledande butikskedjor i Europa började för ungefär ett år sedan att ta betalt för sina plastpåsar. Något som har lett till positiva resultat.

Plastpåsar i Nordsjön har minskat markant

Forskare från Storbritannien och Nederländerna presenterade på torsdagen en rapport som visar att antalet plastpåsar i Nordsjön minskat markant, skriver nyhetsbyrån Reuters. Enligt forskarna är det gemensamma åtgärder från flera europeiska länder som gett resultat.

– Alla dessa länders handlingar har inneburit att färre påsar kommer i omlopp, att färre påsar kommer ut i den marina miljön, säger Thomas Maes, en av forskarna bakom studien till Reuters. 

 

LÄS MER: Ungdomarnas viktigaste fråga: Klimatet och miljön 

 

Jesper Liveröd, press- och PR-chef på Naturskyddsföreningen.Foto: FOTO FREDRIK HJERLING

I studien har forskarna sett att andelen fiskestrålare som fångar minst en plastpåse i sina nät har halverats. Sedan år 2010 har andelen minskat från 40 till 16 procent. Även i Sverige konstaterar man att omsättningen plastpåsar minskat – efter att flera butiker infört avgift på plastpåsar. 

– Vi kunde se en konkret miljöförbättring efter bara tre månader. Och trenden har bara fortsatt. Efter sex månader hade omsättningen plastpåsar minskat med 5,2 miljoner för en av butikerna vi samarbetat med, säger Jesper Liveröd, press- och PR-chef på Naturskyddsföreningen.

Vill ha en generell avgift på plastpåsar

Men Naturvårdsföreningen medger att det finns mer att göra.

– Vi hade gärna sett att det var en generell avgift på plastpåsar, och inte bara några privata initiativ, säger Jesper Liveröd.

Studien visar dock att det ser mörkare ut för andra typer av plast. Flöten, nät och bojar som fångats i fiskarnas nät har ökat.

 

LÄS MER: Trendiga tygkassen sämre för miljön än vanlig plastpåse

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.