Förra veckan kom nyheten om att klädindustrin, enligt FN:s handelsorgan Unctad, släpper ut mer växthusgaser än flyget och sjöfarten tillsammans.
De mesta utsläppen sker vid själva tillverkningen.
Därför är det långt mer miljövänligt att köpa kläder i andrahand – och de senaste åren har marknaden för begagnade kläder växt sig allt större. Både i Sverige och utomlands.
Fokus på hållbarhet i modebranschen
Modebranschexperten Helena Waker, vd på Trade Partners och på Stockholm Fashion District, säger:
– Det har den absolut gjort. Second hand har alltid funnits men i dag handlar det om så mycket mer än traditionsenliga second hand-butiker.
Enligt Waker går det hitta begagnat mode i allt från Facebook-grupper och vissa butiker – som Filippa K och Nudie – till i vänners och släktingars garderober.
Enligt en rapport från den amerikanska andrahandssajten Thredup, baserad på siffror från analysfirman Global Data, har andrahandsmarknaden växt 21 gånger snabbare än vanliga klädbutiker de senaste tre åren.
Och den väntas fortsätta växa.
– Det går så otroligt fort i utvecklingen inom hållbarhet just nu. Vi har superfokus på detta, säger Helena Waker.
Hon fortsätter:
– Det mest intressanta är att man kommer längre och längre med återvinning av material i nya kläder. Det är en marknad som växer fram bredvid second hand, och där har Sverige kommit långt.
”Modeindustrin jobbar i uppförsbacke”
Barnebys, en söksajt för auktioner, följer begagnattrenden. Där är ”fashion och vintage” en av de snabbast växande kategorierna.
– Modeindustrin jobbar i uppförsbacke. Konsumenters ökade medvetenhet om den negativa påverkan klädindustrin har på miljön, tillsammans med aktivt agerande för ett mer hållbart vardagsliv, har förändrat modeindustrin avsevärt, säger Barnebys grundare Pontus Silfverstolpe.
Helena Waker håller med om att klimattänket spelar in.
– Absolut. Hållbarhet står högt på de flestas agenda och det är fantastiskt. Vi måste alla ta ansvar och låta fina plagg gå vidare och få fler liv, säger hon.
Hennes bästa råd:
Släng aldrig några kläder i soporna – lämna dem vidare.
Enligt Thredup beror utvecklingen främst på att generation Y, även kallat millennials, och generation Z – det vill säga personer födda från början av 80-talet och framåt – snabbt ökar sin konsumtion av andrahandsmode.
– Vi ser ett ökat intresse i den yngre generationen men intresset har ökat i alla åldersgrupper, säger Helena Waker.