Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Över 3000 valrossar hittade på Arktis

Valrossar på Svalbard i Norge.
Foto: Science Photo Library / TT NYHETSBYRÅN
Arktiska fyndet ses nu som ett positivt tecken.
Foto: Brutus Östling/TT / TT NYHETSBYRÅN

Över 3000 valrossar har hittats på Arktis. 

Forskare vill nu se det som ett tecken på att beståndet har hämtat sig. 

– Vi vill tro att det är ett positivt tecken, säger Andrej Boltunov, forskare på Marine Mammal Research and Expedition Center. 

Ryska forskare har i dagarna hittat ett stort valrossbestånd som tagit tillflykt till Karahavets stränder i sibiriska Arktis. Reuters skriver att det rör sig om 3000 valrossar, något som är ovanligt för området.

– Denna tillflykt är unik eftersom det finns både kvinnliga och manliga valrossar, liksom kalvar av olika åldrar, säger Aleksander Sokolov, havsforskare vid Russia’s Academy of Sciences.

Internationella naturvårdsunionen IUCN klassade 2016 valrossen som ”nästan hotad” och uppskattar att det finns omkring 12 500 vuxna atlantiska valrossar i världen.

Ser det som ett positivt tecken 

Valrosstillflykter äger vanligtvis rum på drivande havsis eller på arktiska öar, säger forskare. Men klimatförändringarna innebär att isen krymper och miljöerna hotas av olje- och gasexploatering och en ökad arktisk sjöfart.

Enligt Andrej Boltunov, forskare på Marine Mammal Research and Expedition Center, hoppas man nu på att bestånden kanske har återhämtat sig. Han är dock noga med att påpeka att det inte finns tillräckligt med forskning i dagsläget för att backa hans förhoppning.

– Vi vill tro att det är ett positivt tecken, säger Boltunov.

Tsunami av sopor – se häpnadsväckande bilderna

Platsen känd för sina vackra stränder med klart blått vatten – men inte nu längre.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.