Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gigantiskt isberg har brutit sig loss i Antarktis

Lyssna på lätena som kan ge svar om uppvärmningen.
Satallitbild före islossningen.Foto: Stef Lhermitte / Copernicus Data/Sentinel-1
Satallitbild efter islossningen.Foto: Stef Lhermitte / Copernicus Data/Sentinel-1

Ett isberg som väger 315 miljarder ton har brutit sig loss i Antarktis, skriver bland annat BBC

Det är det största från shelfisområdet Amery på 50 år. 

Isberget är massivt. 

Enligt forskarna väger det, som fått namnet D28, runt 315 miljarder ton, täcker en yta på 1 636 kvadratkilometer och har en tjocklek på 210 meter. 

Och nu har det brutit sig loss. Storleken på berget gör att det nya utgör en fara för fartyg som rör sig i närheten, och måste därför övervakas noga. 

Men brytningen kom inte oväntat. Den del av shelfisområdet som isberget lossnade från har kallat för ”lösa tanden” av forskare i många år, just för att den i utseendet påminner om en lös tand.

– Den är en kindtand jämfört med den här bebistanden, säger Helen Fricker från Scripps Institution of Oceanography till BBC.

”Visste att det skulle hända”

Hon förutspådde redan 2002 att delar av lösa tanden skulle lossna, och tippade mellan 2010-2015. 

– Jag är glad över att se den här förlösande händelsen efter alla dess år. Vi visste att det skulle hända så småningom, men bara för att hålla oss på tårna hände det inte exakt där vi trodde att det skulle ske, säger hon till BBC.

Just denna islossning har inte med klimatförändringarna att göra, berättar Fricker. Att isberg lossnar på det här sättet är hur isströmmarna håller jämvikt och balanserar snön som kommer uppströms. 

Fricker menar dock att det finns en hel dela att oroa sig för när det kommer till hur snabbt Anarktis smälter på det stora hela. 

Islossningen kan dock få större konsekvenser för shelfisen: att en så stor del av sammansättningen av isområdet har förändrats kan det påverka hur resterande del beter sig och rör sig, skriver BBC.

Forskaren Stef Lhermitte från Delfts tekniska universitet har på Twitter lagt upp en gif på satellitbilderna som visar förändringen: 

https://twitter.com/StefLhermitte/status/1178601626032099328

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.