Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

GB-glassar görs i Europa – och skickas till Sverige

Framtida flyktingkriser i klimatförändringarnas spår måste stoppas i tid
Cirka 30 procent av GB:s produkter tillverkas i själva verket utomlands.
Foto: Shutterstock
Anna Richert, matexpert på WWF.
Foto: Saga Sandin / Pressbild
Förutom långa kyltransporter är skillnaden i djurrätt mellan olika länder viktig, menar Anna Richert ”I Sverige har vi ett beteskrav på mjölkkor”, menar hon.
Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK
”Glassfabriken och vårt hjärta finns i Flen och det är därifrån din favoritglass kommer”, skriver GB Glace på sin hemsida. Trots det görs 30 procent av glassen utomlands.
Foto: Mitt Kök
GB.
Foto: INGRID NORRMAN

En stor del av glassen som säljs i Sverige produceras också här – men många av de allra populäraste sorterna görs i länder som Tyskland, Italien och Ryssland.

Informationen är inte alltid tydlig för köparna, och ett år efter Expressens undersökning har inte mycket förändrats.

– Om det här har stått stilla så tycker jag att det är oroväckande, säger WWF:s matexpert Anna Richert.

”Glassfabriken och vårt hjärta finns i Flen och det är därifrån din favoritglass kommer. Varje år producerar vi gamla klassiker såväl som nyheter i vårt sortiment”, skriver GB Glace på sin hemsida.

Trots detta tillverkas i själva verket cirka 30 procent av GB:s produkter utomlands. Twister görs exempelvis i Ryssland, Solero Exotic i England och klassikern Magnum i Tyskland och Italien.

När Expressen under förra sommaren gjorde en undersökning av glassarnas ursprungsländer, visade det sig att det ofta är svårt att ta reda på var glassen egentligen kommer ifrån. 

Vilseledande för konsumenter, konstaterade WWF:s matexpert Anna Richert då. När ytterst lite hänt under ett år, menar hon att det är oroväckande, men också ett osmart drag av livsmedelsföretagen eftersom konsumenter efterfrågar allt mer närproducerat.

– Det är en missad chans hos de här producenterna, säger hon. 

Inte automatiskt svensk mjölk

Import av glass gör att den måste frystransporteras längre – och ofta från länder med mindre förnybar energi än i Sverige.

Anna Richert menar att det finns två ytterligare viktiga aspekter att ta hänsyn till ur djurrättssynpunkt. 

Den första är att djurrättslagar ser olika ut i olika länder.

– Skillnaden kan vara att mjölkkorna inte går ut utomhus. I Sverige har vi ett beteskrav på mjölkkor. Vi jobbar också väldigt mycket med förebyggande djurhälsovård för att minska risken för bland annat antibiotikaresistens, säger Anna Richert.

Den andra aspekten är att även om glassproduktionen ligger i Sverige, behöver det inte betyda att mjölken och grädden är svensk. Därför ger Anna Richert rådet att hålla koll efter svensk ursprungsmärkning.

Den svensktillverkade glassen från Axfood från budgetmärket Eldorado är ett sådant exempel.

– På grund av råvarubrist tillverkas den glassen för närvarande av kärnmjölkspulver från Polen och Tyskland, säger Magnus Törnblom, presschef på Axfood.

”Ökat djurskydd är en kärnfråga”

På GB Glace menar man att majoriteten av de glassar som konsumeras i Sverige fortfarande görs i Flen. Marknadschef Victoria Gelmanovska skriver att arbetet för ökat djurskydd är en kärnfråga sedan många år tillbaka.

”Baserat på de volymer som vi handlar med har frigående höns och vår leveranskedja för mjölkråvaror varit i största fokus. Vi har haft högt uppsatta mål att endast handla mjölkråvaror från hållbara lantbruk senast 2020”, skriver Victoria Gelmanovska.

De glassar som produceras utomlands tas in för att tillfredsställa svenskarnas höga konsumtion av glass, såsom Magnum och Cornetto, menar företaget.

”Handlar om att kunna konkurrera”

Hemglass har från 2013 till i dag gått från att producera all glass utomlands till att nu tillverka cirka 65 procent i Sverige.

”Vår ambition är fortsatt att ha majoriteten producerat i Sverige men också vara den aktören som har spännande och intressanta smaker och glassformer framöver”, skriver Sara Rencrantz, affärsutvecklingsansvarig på Hemglass. 

På Triumfglass produceras 90 procent av glassen i Sverige, medan populära märken som Snickers, Geisha och Lion görs utomlands. 

Felix Müntzing, försäljningschef på Triumfglass, menar att de sista tio procenten är svåra att komma åt.

– Våra tio procent handlar ju om att kunna konkurrera med GB-glass, så därför har vi valt att satsa på starka varumärken, säger Felix Müntzing. 

HÄR KAN DU SE VAR GLASSARNA PRODUCERAS:

GB GLACE

■ Italien: Cornetto. Magnum (Ruby, Vegan).

■ Tyskland: Magnum (utom Ruby & Vegan). Viennetta.

■ England: Solero exotic. Twister multipack

■ Ryssland: Twister.

■ Sverige: Daimstrut, Tip-Top, Marabou, Sandwich, 88:an, Nogger, Piggelin, och GB Glaces 0,5- och 1-litersglass samt Big Pack. 


Drygt 70 procent av den glass som säljs i Sverige produceras i Flen.


TRIUMFGLASS

■ Danmark: Dumlestrut.

■ Spanien: Skruven. 

■ Frankrike: Snickers.

■ Norge: Lion King size.

■ Finland: Salmiakki, Geishastrut, Dumlesnacks och Fazer Pints 0,5 liter. 

■ Sverige: Sitting Bull, Sandwich ekologisk, Ananassplit, Hux Flux och ChokoNut. All skopglass. 2 liter gammaldags gräddglass och 0,5 liter Triumfglass. 


90 procent av den glass man säljer tillverkas i Sävedalen utanför Göteborg.


HEMGLASS

■ Tyskland: Sundborn punsch och Mixpack High five. 35 procent av Hemglass produkter görs utomlands, huvudsakligen i en fabrik i norra Tyskland. 

■ Sverige: Åtta av glassarna på tio-i-topp-listan – Glassbåt, Sandwich, Jubileumsmix, Lekiamix, Lakritsbåt, Hemglass klassiker, 1 liters-glass, Rockbåt och Konfetti – görs på Sias och Ängelholmsglass fabriker med Hemglass egna recept. Man kan på etiketten på glassarna uttyda från vilket land de kommer. 


BEN & JERRY´S

■ Tillverkas i Nederländerna.


Ben & Jerrys använder sig av mjölk och grädde som kommer från kor som betar fritt minst 120 dagar/år 6 timmar om dagen, samt ägg som kommer från frigående höns.


ICA

■ Belgien: ICA Basic glasstrut, ICA mini mumsbit, ICA Mumsbit, ICA Sandwich och ICA Krokantpinne samt ICA dessertglass 900 ml (gäller samtliga smaker).

■ Nederländerna: ICAs basic glassmix & ICA Basic Isglass

■ Sverige: ICA gräddglass 2 liter, ICA kulglass 2 liter och ICA Basic glass 2 liter. 


COOP

■ Belgien: Coop vaniljglass 900 ml, Coop stracciatella 900 ml, Coop dulche de leche 900 ml, Coop mascarpone 900 ml, Coop choco-trippel 900 ml, Coop Minis choklad åttapack 400 ml och Coops minis mandel åttapack 400 ml. 

■ Polen: X-tra Glasstrutar åttapack 504 gram, Coop Sandwich sexpack 660 ml.

■ Nederländerna: Coop isglass 15-pack 600 ml, X-tra glasspinnar 14-pack 588 ml. 

■ Slovenien: Coop klassisk mörk fempack 550 ml, Coop klassisk mandel fempack 550 ml. 

■ Makedonien: Coop minitromb åttapack 400 ml. 

■ Sverige: Coop vaniljglass vegansk 900 ml, Coop vanilj/choklad 2 liter, Coop vanilj 2 liter och Coop tresmak 2 liter.


Coop har inga specifika krav på att produkterna under egen etikett ska baseras på svensk grädde.


AXFOOD

■ Polen, Nederländerna, Tyskland, Slovenien: Dazzley. 

■ Sverige: Eldoradoglass med vaniljsmak (2 liter).


Eldoradoglassen innehåller kärnmjölkspulver från Polen och Tyskland. Det framgår på förpackningen att råvaran kommer från EU.


SIA

■ All glass tillverkas i Sverige (Slöinge och Ängelholmsglass).


LEJONET & BJÖRNEN

■ All glass tillverkas i Sverige (Göteborg).


3 VÄNNER

■ All glass tillverkas i Finland (Helsingfors).


Källa: Expressen har kontaktat alla glasstillverkarna och begärt ut information.


LOHILO

■ Varumärkena Järnaglass och Alvestaglass tillverkas i Sverige, Växjö. Lohilos övriga varumärken tillverkas i Litauen.

KLIMATPÅVERKAN FRÅN GLASSPRODUKTER

■ Svenskarna ligger i topp när det gäller glasskonsumtion. Tidigare skedde större delen av produktionen i Sverige. I dag är tillverkningen många gånger utspridd över större delen av Europa. 


■ Produktion av ingredienser är den livscykelfas som leder till störst utsläpp av växthusgaser (drygt 60 procent). Av ingredienserna bidrar grädde mest. En minskning av animaliska ingredienser (såsom mjölkprodukter) skulle ge stor positiv påverkan på klimatgasutsläppen, enligt Institutet för livsmedel och bioteknik, SIK.


■ Bidraget från förpackningen skulle kunna minskas genom en förpackningsdesign som kräver mindre material samt användning av klimatvänlig energi vid materialproduktionen.


■ För glassproduktionen är den bästa förbättringsåtgärden energieffektivisering och användning av förnyelsebara energikällor.


■ WWF påpekar att energikällan i Sverige generellt sett är mer förnybar än i södra Europa, vilket gör att importen av glass har en onödigt hög klimatpåverkan. Det finns utmaningar med både antibiotikaanvändning och djurvälfärd i Tyskland och Italien. Mjölkkorna där går oftast inte ute och betar, något som är viktigt för marken och den biologiska mångfalden.


Källor: ”Klimatpåverkan från glassprodukter” (SIK rapport nr 796 av Johanna Berlin och Veronica Sund) och WWF.

Se även:

Vi reder ut skillnaden på klimat och väder.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.