Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

GB-glass görs i Sydeuropa: ”Onödigt hög klimatpåverkan”

Här är skillnaden på klimat och väder.
Anna Richert är matexpert vid WWF.
Foto: WWF / WWF

”Glassfabriken och vårt hjärta finns i Flen och det är därifrån din favoritglass kommer”, skriver GB Glace på sin hemsida. 

Men vad företaget inte berättar är att flera sorter – som Lakritspuck och Pippis tjolahoppglass – i själva verket fraktas med frystransport från andra delar av världen för att nå de svenska glassätarna.

– Det är vilseledande för konsumenter, säger WWF:s matexpert Anna Richert.

Expressens kartläggning visar att flera av de svenska glassfavoriterna går med långa och energikrävande frystransporter – vilket ofta är otydligt på glassarnas förpackningar och glassföretagens hemsidor.  

Marknadsledande GB Glace stoltserar på sin sajt med att man vill optimera förpackningsmaterial och använda miljövänliga frysboxar i butikerna. Men att delar av sortimentet importeras, bland annat från södra Europa, är desto svårare att få reda på.

”Glassfabriken och vårt hjärta finns i Flen och det är därifrån din favoritglass kommer”, skriver GB på sin hemsida. Men att få fram information om att delar av sortimentet fraktas från andra delar av världen är desto svårare.📷Karin Sörbring 3:07 PM
Foto: GB:s hemsida

Maria Stareborn, kommunikationsansvarig på Unilever som äger GB Glace, skriver till Expressen: 

”Vad gäller klimatpåverkan från glass är det framför allt råvaran samt frysförvaring i butik/konsumentanvändning som utgör störst påverkan. Transporter utgör en mindre del av klimatpåverkan, mindre än 10 procent.” 

GB framhåller också att 70-80 procent av den glass som de säljer i Sverige produceras i Flen. 

Lakritspuck tillverkas i Italien, Pippis tjolahopp i Slovenien och Igloo i Tyskland.
Foto: GB Glace/ kollagebild
Lakritspuck.
Foto: GB Glace
Pippis tjolahopp.
Foto: GB Glace
Igloo.
Foto: GB Glace
Cornetto görs i Italien och Magnum och Viennetta i Tyskland.
Foto: GB Glace/ kollagebild
Cornetto.
Foto: GB Glace
Viennetta.
Foto: GB Glace
Magnum.
Foto: GB Glace

Experten: ”Vore bra om GB var tydliga med ursprunget”

Anna Richert, som är matexpert på WWF, anser att import av glass ger en ”onödigt hög klimatpåverkan”:

– En större klimatpåverkan än frystransporterna är faktiskt energikällan i landet där glassarna produceras. I Sverige är energikällan generellt sett mer förnybar än i södra Europa, vilket gör att importen av glass har en onödigt hög klimatpåverkan. Eftersom glassen likaväl kunde produceras i Flen så vore det bra om GB var tydliga med ursprunget så att konsumenter lättare kan välja, säger Anna Richert.

En annan viktig aspekt är hur djuren har det i länderna som importglassen kommer från.

– Det finns utmaningar med både antibiotikaanvändning och djurvälfärd i Tyskland och Italien, detta kan man läsa mer om i Köttguiden från WWF. Mjölkkorna i dessa länder går oftast inte ute och betar, något som är viktigt för marken och den biologiska mångfalden. Därför är det viktigt att GB ställer hårda krav på sina leverantörer, säger Anna Richert.

Mjölkkorna i dessa länder går oftast inte ute och betar, något som är viktigt för marken och den biologiska mångfalden.

Expressen har i flera dagar sökt en intervju med GB:s ägare Unilever, utan resultat. Maria Stareborn, kommunikationsansvarig på företaget, svarar dock via mejl – där hon tillbakavisar kritiken om sämre produktionsförhållanden utomlands:

”Vi ställer samma höga krav på våra leverantörer och odlare oavsett land. Det är krav som omfattar såväl växthusgaser, vatten, biodiversitet, regenerativt jordbruk som djurhållning, foder, antibiotika och arbetsförhållanden.”

Hon skriver också att GB har som mål att få fram en så klimatsmart kylförvaring som möjligt.

”När det gäller våra fabriker använder de förnybar energi och vi arbetar aktivt med att tillhandahålla mer miljövänliga frysboxar, vilket är ett viktigt steg för att ytterligare minska klimatpåverkan. Det gäller givetvis oavsett land.”

Triumfglass Dumlestrut tillverkas i Danmark, Hemglass storsäljare ”Sundborn punsch” görs i Tyskland och Icas vaniljglass (900 ml) produceras i Belgien, visar Expressens genomgång.
Dumble.
Foto: Triumfglass
Sundborn punsch.
Foto: Hemglass
Icas vaniljglass.
Foto: Ica

Bara tre glassar på Triumfs tio-i-topp-lista är svenska

GB Glace är inte det enda företaget som säljer importerad glass. På Triumfglass tio-i-topp-lista för strutar och pinnar är bara tre glassar svenska. 

– Vi är Sveriges näst största leverantör på pinnglass och tillverkar så mycket vi kan i Sverige, 90 procent av vår totala försäljning. För att komplettera vårt sortiment på pinnglass köper vi dock in många starka varumärken som Snickers från Frankrike och Dumlestrut från Danmark, säger Felix Müntzing som är affärsområdeschef på Triumfglass.

På Hemglass tio-i-topp-lista finns två importerade glassar: Mixpack high five och Sundborn punsch från Tyskland.

– 2005-2013 gjordes all vår glass utomlands, men nu är målet att plocka hem så mycket produktion som möjligt till Sverige igen. 60 procent av den glass vi säljer nu tillverkas med Hemglass egna recept av Siaglass i Slöinge och Ängelholmsglass, resten är från Finland och Tyskland. Det beror inte på kostnadsläget, utan på att det i nuläget inte finns fabriker i Sverige som har den tillverkningsteknik som krävs för vissa av glassarna, säger Hemglass presskontakt Anders Granath. 

Siaglass är helsvenskt, liksom Lejonet & Björnens glassar. Men Ben & Jerry´s tillverkas i Nederländerna och flera av Icas, Coops och Axfoods egna glassar görs utomlands. Här intill kan du se Expressens genomgång av var dina glassfavoriter tillverkas.

Här kan du se vilka glassar som transporteras långt och tillverkas i länder som kan ha annan elmix och annan djurvälfärd än i Sverige:

GB GLACE

Italien: Cornetto och Lakritspuck.

Tyskland: Magnum, Igloo, Viennetta.

England: Solero exotic. 

Spanien: Twister. 

Slovenien: Pippis tjolahoppglass.

Sverige: Daimstrut, Tip-Top, Marabou, Sandwich, 88:an, Nogger, Piggelin, Bamse, Solero Organic och GB Glaces 0,5- och 1-litersglass samt Big Pack. 70-80 procent av den glass som säljs i Sverige produceras i Flen. 


TRIUMFGLASS

Danmark: Dumlestrut.

Spanien: Skruven. 

Frankrike: Snickers.

Norge: Lion King size.

Finland: Salmiakki, Geishastrut, Dumlesnacks och Fazer Pints 0,5 liter. 

Sverige: Sitting Bull, Sandwich ekologisk, Ananassplit, Hux Flux och ChokoNut. All skopglass. 2 liter gammaldags gräddglass och 0,5 liter Triumfglass. 90 procent av den glass man säljer tillverkas i Sävedalen utanför Göteborg. 


HEMGLASS

Tyskland: Sundborn punsch och Mixpack high five. 40 procent av Hemglass produkt görs utomlands, huvudsakligen i en fabrik i norra Tyskland. 

Sverige: Åtta av glassarna på tio-i-topp-listan – Glassbåt original, Sandwich, Jubileumsmix, Lekiamix, Piratbåt, Lakritsbåt, 900 ml-glass och Kärleksbåt – görs på Sias och Ängelholmsglass fabriker med Hemglass egna recept. Man kan på etiketten på glassarna uttyda från vilket land de kommer. 


BEN & JERRY´S

■ Tillverkas i Nederländerna.


ICA
Belgien: Ica mini mumsbit, Ica vaniljglass 900 ml (gäller även vanilj- och lakrits etc) och Ica mumsbit.

Nederländerna: Icas basic multi-pack-box.

Sverige: Ica gräddglass 0,5 liter och Ica kulglass 2 liter. 


COOP

Belgien: Coop vaniljglass 900 ml, Coop stracciatella 900 ml, Coop dulche de leche 900 ml, Coop mascarpone 900 ml, Coop choco-trippel 900 ml, Coop Minis choklad åttapack 400 ml och Coops minis mandel åttapack 400 ml. 

Polen: X-tra Glasstrutar åttapack 504 gram, Coop Sandwich sexpack 660 ml.

Nederländerna: Coop isglass 15-pack 600 ml, X-tra glasspinnar 14-pack 588 ml. 

Slovenien: Coop klassisk mörk fempack 550 ml, Coop klassisk mandel fempack 550 ml. 

Makedonien: Coop minitromb åttapack 400 ml. 

Sverige: Coop vaniljglass vegansk 900 ml, Coop choklad/nougat vegansk tvåpack (300 ml), Coop vanilj/choklad 2 liter, Coop vanilj 2 liter och Coop tresmak 2 liter.


AXFOOD

Polen, Nederländerna, Tyskland, Slovenien: Dazzley

Sverige: Eldoradoglass med vaniljsmak (2 liter).


SIA

■ All glass tillverkas i Sverige (Slöinge och Ängelholmsglass).


LEJONET & BJÖRNEN

■ All glass tillverkas i Sverige (Göteborg).


Källa: Expressen har kontaktat alla glasstillverkarna och begärt ut information.

Klimatpåverkan från glassprodukter

■ Svenskarna ligger i topp när det gäller glasskonsumtion. Tidigare skedde större delen av produktionen i Sverige. I dag är tillverkningen många gånger utspridd över större delen av Europa. 

■ Produktion av ingredienser är den livscykelfas som leder till störst utsläpp av växthusgaser (drygt 60 procent). Av ingredienserna bidrar grädde mest. En minskning av animaliska ingredienser (såsom mjölkprodukter) skulle ge stor positiv påverkan på klimatgasutsläppen, enligt Institutet för livsmedel och bioteknik, SIK.

■ Bidraget från förpackningen skulle kunna minskas genom en förpackningsdesign som kräver mindre material samt användning av klimatvänlig energi vid materialproduktionen.

■ För glassproduktionen är den bästa förbättringsåtgärden energieffektivisering och användning av förnyelsebara energikällor. 

■ WWF påpekar att energikällan i Sverige generellt sett är mer förnybar än i södra Europa, vilket gör att importen av glass har en onödigt hög klimatpåverkan. Det finns utmaningar med både antibiotikaanvändning och djurvälfärd i Tyskland och Italien. Mjölkkorna där går oftast inte ute och betar, något som är viktigt för marken och den biologiska mångfalden.


Källor: ”Klimatpåverkan från glassprodukter” (SIK rapport nr 796 av Johanna Berlin och Veronica Sund) och WWF.

Influencern om veganismen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.