Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gamla, miljöfarliga bilar exporteras till u-länder

Lagos, Nigeria. Enligt rapporten från FN är en fjärdedel av alla begagnade bilar som exporteras till Nigeria över 20 år gamla.Foto: AKINTUNDE AKINLEYE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Gamla, miljöfarliga bilar fraktas i miljontal från västvärlden till fattigare u-länder, visar en rapport från FN.

Över 80 procent av bilarna uppfyller inte säkerhetskraven, skriver BBC.

Mängden bilägare ökar över hela världen. I nuläget uppskattar man att omkring 1,4 miljarder bilar är i bruk. 

Men flera av dem uppfyller inte miljöstandarden, och i stället för att tas ur bruk fraktas många av dem från västvärlden till fattigare länder, skriver BBC.

Enligt en rapport, publicerad av FN:s miljöprogram, exporterades omkring 14 miljoner bilar från Europa, Japan och USA mellan 2015 och 2018. Majoriteten av dem till u-länder, och hälften av dem till Afrika. 

Bidrar till luftföroreningen

80 procent av bilarna uppfyllde inte säkerhetsstandard, och anses vara miljöfarliga.

– Å ena sidan, så tycker jag det är oetiskt att dessa utvecklade länder exporterar fordon som inte är säkra att köra på deras egna vägar. Å andra sidan, varför har de importerande länderna väntat så länge med att sätta minimistandard?, säger Rob de Jong, en av författarna till rapporten.

Enligt rapporten är de importerade bilarna en anledning till att trafikolyckorna ökar många afrikanska och asiatiska länder, men också att de bidrar till ökad luftförorening i flera städer.

 

Vad påverkar vårt klimat? Och varför analyseras det?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.