Gabriella, 20, väljer bort barn – för klimatets skull

För många är barn det viktigaste beslutet i ens liv och Gabriella förstår att folk kan bli provocerande.
Foto: Privat

Mindre kött, färre flyg- och bilresor och källsortering i all ära.

Men det mest miljövänliga alternativet enligt vissa forskare är att avstå från att skaffa barn.

– Jag har i flera år därför bestämt mig för att jag inte vill ha barn, säger Gabriella Leander, 20, från Falun.

Att avstå från att skaffa barn är det mest effektiva sättet att minska sitt koldioxidavtryck, enligt en studie från forskare vid Lunds universitet. En amerikansk studie stöder den teorin.

Gabriella Leander har tänkt på frågan i flera år:

– Den mänskliga populationen har ökat explosionsartat. Med vårt konsumtionstokiga samhälle där alla ska ha "senaste" prylarna i samband med att människor oftast inte gör något förrän det är försent var det bara en tidsfråga innan den tanken skulle komma upp: "Tänk om vi vore färre? Vad vore fördelarna med det?".

"En provocerande tanke"

Hon säger att hon därför landat i att inte skaffa barn. För många är barn det viktigaste beslutet i ens liv och Gabriella förstår att folk kan bli provocerande:

– Det är klart att det är en provocerande tanke, folk har en tendens att känna sig personligen påhoppade men det är inte syftet. Syftet är att det är okej att se på saker ur ett annorlunda perspektiv, att se andra sätt att lösa miljöproblemen. Om en tycker att livet går ut på att skaffa barn så respekterar jag det. Alla har vi olika mål.

Vissa kritiker säger att våra barn kan vara lösningen på problemen och lösa hur man ska skydda jorden.
Foto: Colourbox

Enligt FN:s populationsprognoser väntas befolkningstillväxten öka mest i Afrika och Asien framöver. I Europa pratas det mycket om problem med låga födelsetal och en åldrande befolkning men samtidigt orsakas mest utsläpp av de i rika länder.

I USA nådde antalet barn som föddes i landet rekordlåga siffror 2016. Även om inga exakta studier gjorts på hur stor roll klimatförändringar spelar i denna fallande siffra är det flera som anger det som en anledning att inte skaffa barn, rapporterar New York Times.

Kritiken: Barn kan hitta lösningen

Kritiker menar att även om planeten skulle må bättre så skulle samhället kollapsa om alla slutade skaffa barn och att störst miljöeffekt kommer om många människor tar små steg i stället för att några få gör drastiska livsstilsförändringar. Vissa säger också att våra barn kan vara lösningen på problemen och lösa hur man ska skydda jorden.

– Jag kan hålla med om att nya människor behövs för att förnya och ta hand om saker som de äldre inte klarar av. Att inte föda ett barn kan ha både för- och nackdelar men tåls att tänka på, säger Gabriella.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.