Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fyra miljöorganisationer stämmer franska staten

De gula västarnas protester i Frankrike har lett till att miljöskatten på bränsle stoppats. Ändå backas nu fyra miljöorganisationer.
Foto: BATARD PATRICK/ABACA / BATARD PATRICK/ABACA STELLA PICTURES

De gula västarna lyckades stoppa en miljöskatt på bränsle.

Trots detta ha fyra miljöorganisationer i Frankrike fått ett stort gensvar.

Miljöorganisationerna förbereder en stämning mot franska staten för brist på handling när det gäller klimatet.

Den franska proteströrelsen gula västarna har den senaste riden samlat människor till demonstrationer och barrikader över hela Frankrike för att visa politikerna sitt missnöje.

Gula västarna inledde sina protester under hösten på grund av president Emmanuel Macrons planer på att höja skatten på bensin och diesel. 

De planerna skrotades efter de våldsamma protesterna.Miljöupproret väcker gensvar

Trots stoppet för en miljöskatt på bränsle har ett upprop från fyra franska miljöorganisationer väckt stort gensvar i landet.

Miljöorganisationerna vill stämma den franska staten för brist på handling när det gäller klimatet.

De fyra organisationerna har på bara två dagar lyckats samla en miljon namnunderskrifter.

De backas upp av flera kända musik- och skådespelare, som deltar i miljöorganisationernas kampanj. Den har som mål att den franska regeringen ska agera mer kraftfullt i klimatfrågan.

– Vi strävar efter att ställa regeringen till svars genom lagstiftning, säger Cristel Cournel, en av juristerna som har tagit fram underlag till fallet, till nyhetstjänsten Ends.De gula västarna mötte först hårt motstånd från de franska myndigheterna.
Foto: Batard Patrick/ABACA / Stella Pictures

Ska vara koldioxidfritt år 2050

Organisationerna har förklarat för regeringen att man före första mars vill ha ett svar på hur man tänker agera för att leva upp till målet att vara koldioxidfritt till år 2050.

Förnyelsebara energikällor utgör 16,5 procent av all energi i Frankrike – som jämförelse är andelen i Sverige 53 procent.

Till det kommer att 2018 var det varmaste året som nånsin uppmätts i Frankrike sen man började mätningarna år 1900. 

För att undersöka hur man ska gå till väga har Frankrikes regering tillsatt ett så kallat högre råd i klimatfrågan.

Regeringen har dessutom rejält ökat sin miljöbudget till 3,5 miljarder euro fram till 2022. Den siffran ska  jämföras med 17 miljoner euro som var den tidigare planen.

De ligger bakom initiativet

De miljöorganisationer som ligger bakom det franska initiativet är lokala Greenpeace och Oxfam, samt de franska grupperna Notre Affaire à Tous och Fondation pour la Nature et l’Homme. Den sistnämnda är en stiftelse skapad av den tidigare miljöministern Nicolas Hulot.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.