Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fyra anhållna efter dumpat batteriavfall

Första delen i Expressens avslöjande om dumpandet av batteriavfall.
Insamlade alkaliska batterier. Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Åkern i Kumla där delar av avfallet ska ha grävts ner. Foto: Matilda Nyberg
Den svarta massan som det upptäcktes säckvis av på en tomt i Örebro. Säckarna var märkta med ”black mass”. Foto: Privat / Privat
Säckarna hittades uppställda direkt på marken på tomten i Örebro. Flera av dem var trasiga och den svarta massan läckte ut. Foto: Privat / Privat
Säckar med svart massa uppställda på en soptipp i Eskilstuna. Foto: Privat / Privat

Efter Expressens avslöjande om det dumpade batteriavfallet har en stor brottsutredning inletts. 

Nu har fyra personer anhållits misstänka för grovt miljöbrott, enligt P4 Örebro

– De är verksamma i olika företag, säger åklagare Helena Eckerrot-Flodin till radiokanalen. 

Det var i mitten av december som Expressen avslöjade att hundratals ton miljöskadligt avfall från batteriåtervinning ska ha dumpats på bland annat en åker i Kumla

Dessutom hittades avfallet, så kallad svart massa, även olovligen på en soptipp i Eskilstuna

Avfallet kom från Sveriges största återvinnare, finska företaget Urecycle. Den svarta massan kom från återvinning av alkaliska batterier i deras anläggning i Karlskoga. 

Nu har fyra personer anhållits misstänka för grovt miljöbrott. Åklagare Helena Eckerrot-Flodin säger till P4 Örebro att hon inte kan kommentera personernas relation till varandra, men säger att de är verksamma i olika företag. 

Urecycle varslar all personal

I slutet av förra veckan hävde branschorganisationen El-kretsen sitt avtal med Urecycle

– El-Kretsen ställer omfattande krav på sina leverantörer. Det är aldrig acceptabelt att en leverantör eller dennes underleverantörer avviker från exempelvis de miljöregler som gäller, sa El-kretsens vd Martin Seeger till Expressen då. 

Och under helgen kom också beskedet att Urecycle varslar all personal i Karlskoga. Det rapporterar Karlskoga tidning.

Pekka Väänänen, operativ chef på Urecycle, säger till tidningen att man varslar all personal eftersom man inte vet när verksamheten kan komma i gång igen. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.