Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fyndet: ”Neptunusbollar” städar havet från plast

Allt du behöver veta om hur plasten påverkar havet.
”Neptunusbollar” kallas även Posidonia oceanica, och beskrevs först av Carl von Linné.
Foto: Jordi Regàs/ Universitat de Barcelona
Enligt studien bidrar ”Neptunusbollarna” stort till att rena Medelhavet från plast.
Foto: Jordi Regàs/ Universitat de Barcelona

Bollar av sjögräs och plastfibrer kan bidra stort till att städa haven.

Det menar en ny studie, där forskare räknat antalet ”Neptunusbollar” på Mallorcas stränder.

Teorin är att klumparna kan föra uppemot 900 miljoner plastdelar ur Medelhavet varje år, rapporterar AFP. 

I studien, som publicerats i tidskriften Scientific Reports, lyfts det relativt okända fenomenet ”Neptunusbollar”. Det handlar om kompakta klumpar av sjögräsfibrer och plastfibrer, som fått sitt namn av den mytologiska havsguden Neptunus.

Spanska forskare menar nu att bollarna och guden delar samma strävan: Att rena haven.

I sin studie har de räknat antalet Neptunusbollar som spolat upp på fyra stränder på Mallorca mellan 2018 och 2019. Slutsatsen var att bollarna kan städa upp så mycket som 900 miljoner plastdelar ur Medelhavet varje år, skriver AFP.

Plasten fångas och spolas upp

– Vi visar att plastfiber på havsbottnen kan bli fångade i sjögräskvarlämningar, för att senare lämna den marina miljön genom att stranda, säger Anna Sanchez-Vidal, marinbiolog vid Barcelonas universitet, till AFP.

Studien jämför också hur mycket plastfibrer Neptunbollarna tar upp i jämförelse med sjögräsblad. Och skillnaden är stor. De vanliga bladen beräknas kunna innehålla upp till 600 plastfiberbitar per kilo. De mer kompakta klumparna innehåller närmare 1 500 bitar per kilo.

Anna Sanchez-Vidal säger till AFP att processen ”står för en kontinuerlig rensning av plastrester ur havet”.

Forskarna skriver dock att sjögräsbladen har flera andra positiva egenskaper. Till exempel bidrar de till förbättrad havskvalitet genom att dra till sig koldioxid från vattnet. De fungerar också som ett naturligt skydd för hundratals fiskarter, och mildrar påverkan av stranderosion och kraftiga stormar.

Se mer

I Kenya kan nedskräpning med plast leda till böter eller fängelse.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.