Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fransk skidort töar bort – helikopter fraktar snö

Vi reder ut skillnaden på klimat och väder
Snön i alpbyn Luchon-Superbagnères i franska Pyrenéerna svek. Nu har myndigheterna valt att sätta in helikopter för att rädda affärerna. Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / AFP

Den franska alpbyn har börjat använda helikopter för att frakta snö ner till de töande backarna och rädda inkomsterna. Det har fått miljövänner i landet att rasa, skriver The Guardian.

– Det här är uppochnedvända världen, säger Bastien Ho, från Europas ekologiska gröna parti till fransk tv.

Snön i alpbyn Luchon-Superbagnères i franska Pyrenéerna svek. Nu har myndigheterna valt att sätta in helikopter för att rädda affärerna. 

I fredags transporterade en helikopter 50 ton snö från ett område högre upp på berget till de snöfria backarna längre ned. Genom operationen räddas nu 50-80 jobb för liftförare, skidlärare och skiduthyrningspersonal, enligt Hervé Pounau, kommunfullmäktiges ordförande, som kallar insatsen för ”exceptionell”, rapporterar The Guardian.

Skulle rädda sportlovet: ”Upp och ner”

Men tilltaget som skulle säkra skidåkningen möts av kritik från miljövänner i Frankrike.

– I stället för att anpassa oss till den globala uppvärmningen, så skapar vi i stället dubbla problem: Något som kostar mycket energi, som bidrar mycket till global uppvärmning och som dessutom bara är till för en elit som har råd. Det är uppochnedvända världen, säger Bastien Ho, sekreterare i det franska miljöpartiet Europas ekologiska gröna parti.

”Kommer inte göra det igen”

Februari och mars är skidåkningstider i Frankrike, och många regioner har sportlov under perioden. För Luchon-Superbagnères står perioden för 60 procent av intäkterna på ett år. Det är första gången som helikoptrar fraktar snö från bergsområden högre upp i de franska Pyrenéerna, skriver The Guardian. Det har dock hänt på andra platser.

– Vi kommer inte täcka hela skidorten i snö, men om vi inte hade gjort det här hade vi varit tvungna att stänga en stor del av området under högsäsong. Det här är exceptionellt och vi kommer inte göra det igen, säger kommunfullmäktiges ordförande Hervé Pounau och medgeratt tilltaget inte är det ”mest miljövänliga”.

https://twitter.com/hugoclement/status/1228694569497350149?s=20

Här åker Victoria skidor längst Kalixälven

Kalix är en av de sista landskapsvandringarna

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.