Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Framtidsanalys: Största klimathotet mot Sverige

Två tredjedelar av höjningen har skett de senaste 50 åren..
I början av förra året drabbades bland annat Ljungby i Småland av översvämningar.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Även Göteborgsområdet drabbades hårt av översvämningar för knappt ett år sedan.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Översvämmade åkrar utmed E4 där Lagan passerar under vägen mellan Hamnade och Traryd i februari 2020.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Lennart Olsson, professor i hållbarhetsvetenskap vid Lunds Universitet.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
New York Times grafik visar hur Sverige kan drabbas.€
Foto: New York Times / Skärmdump

Sveriges stora klimatkris kan vara en översvämning som kommer 2040. Det skriver den amerikanska New York Times i en analys som tidningen har gjort. 

– Ju längre tiden går desto större blir risken för att vi drabbas av en klimatkris, säger Lennart Olsson, professor i hållbarhetsvetenskap vid Lunds universitet.

Den globala uppvärmningen väntas ge stora effekter på lång sikt, varnar forskare. Förändringarna hotar att göra de värst utsatta delarna av jorden obeboeliga, men även Sverige kan drabbas.

Enligt den amerikanska tidningen New York Times riskerar 60 procent av Sveriges befolkning att exponeras för minst en klimatkris i framtiden. 

”2040 skulle den stora klimatkrisen kunna vara översvämning. Några delar av Sverige kan också exponeras för höjda havsnivåer”, skriver New York Times i sin analys över hur alla världens länder kan riskerar att drabbas av klimatförändringarna. 

”Falsk trygghet”

Lennart Olsson, professor i hållbarhetsvetenskap på Lunds universitets ”Center for Sustainable Studies”, LUCSUS, håller det inte allt för osannolikt att det stämmer, men att säga exakt när det händer är inte rätt väg att gå tror han.

– Det är lite missvisande att prata om år. Faran är att om vi vaggas in i att det är 2040 det händer får vi en falsk trygghet. Det kan hända när som helst, men sannolikheten att det händer år 2040 är mycket större än att det händer 2022 till exempel, säger Lennart Olsson. 

Det är riskerna för att sjön Vänern svämmar över som är ett av de stora hoten, säger Lennart Olsson. Gamla och utslitna vattenkraftsdammar som dessutom inte är anpassade till klimatförändringarna bidrar också till att risken för översvämning i Sverige är relativt hög. 

”Sannolikheten blir bara större och större”

– Vi får förändrade flöden i floderna – det vi trodde när vi byggde dammarna för 50 år sedan har förändrats i och med att vi har en situation med mera nederbörd och mildare klimat.

Kommer ännu mer vatten riskerar någon damm att brista med ”katastrofala följder”, fortsätter han. 

– Det finns ett vanligt begrepp inom samhällsplanering – man ska inte bygga på platser där risken för översvämning är en gång per år. Tittar vi framåt är kanske risken att vi får översvämningar en gång var 15:e, 20:e eller 30:e år. Den sannolikheten blir bara större och större. 

https://twitter.com/nytimes/status/1354912148443570176

Prins Charles: ”Vi står inför ett existentiellt hot”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.