Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Frågan som Löfven inte svarar på om Preem

Hemliga mötena mellan Preem och S-topparna – avslöjas bland 30 000 mejl.
Stefan Löfven frågas ut av KU.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

När exakt beslutade regeringen om just de budgetsatsningar som Preem efterfrågade på ett möte i augusti? 

Den frågan svarade statsminister Stefan Löfven inte på under fredagens KU-utfrågning, där frågorna till stor del handlade om Expressens avslöjande om Preem-mejlen.

Statsminister Stefan Löfven frågades på fredagen ut av Konstitutionsutskottet om hanteringen av Preems tillståndsansökan samt de kontakter mellan bolaget och regeringen som Expressen avslöjat. 

På fredagen fick statsministern frågan om när exakt budgetsatsningarna på gröna kreditgarantier och höjd reduktionsplikt beslutades – om det var före eller efter mötet med Preem den 26 augusti.

Trots att frågan om när beslutet fattades ställdes två gånger gav statsministern inte något tydligt svar. 

– Regeringens hantering och beslut om det har inte med Preem att göra. Det har med en tydlig ambition med klimatomställningen, där reduktionsplikten funnits som verktyg tidigare, att göra. Det är inget nytt verktyg, sa Löfven.

Stefan Löfven frågas ut av KU.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Finns ekonomiska hinder”

Expressen har avslöjat att Preem haft nära kontakter med miljödepartementet i frågan, både genom möten och genom mejl då Preem fått förhandsinformation om budgetsatsningar.

I miljödepartementets minnesanteckningar från ett möte med Preem den 26 augusti framgår att bolagets vd Magnus Heimburg då informerade både näringsdepartementet och miljödepartementet att de ska satsa på en anläggning i Göteborg för produktion av förnybart flygplansbränsle, men att de önskar statlig hjälp för att öka produktionen av förnybart.

”Magnus Heimburg säger att det finns ekonomiska hinder och att de önskar omställningsstöd, ex i form av kreditgarantier”, står det i statssekreterare Eva Svedlings minnesanteckningar från mötet.

I hennes anteckningar står även:

”Preem vill se en reduktionsplikt; både på kort sikt och på längre sikt (2 - 3 år).”

Vägen in mot Preems oljeraffinaderi i Lysekil.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Isabella Lövin utfrågad

Båda önskemålen blev verklighet i höstbudgeten. Och bara en vecka efter att budgeten presenterats meddelade Preem att ansökan om miljötillstånd för att bygga ut raffinaderiet i Lysekil dras tillbaka.

Då hade bolaget fått förhandsinformation från klimatminister Isabella Lövins statssekreterare om satsningarna på reduktionsplikt samt satsningarna på statliga kreditgarantier, det sistnämnda i ett mejl då statssekreteraren bad Preems vd att ”heja på” regeringens satsning.

Men statsminister Löfven sa under utfrågningen i KU att Preem inte påverkade regeringens budget:

– Arbetet med kreditgarantier och reduktionsplikten är påbörjat långt före de här samtalen, det här arbetet har påbörjats långt före.

I tisdags var klimatminister Isabella Lövin i KU och svarade på liknande frågor, framför allt om den nära kontakten mellan Preem och hennes statssekreterare, inför bolagets beslut att dra tillbaka sin miljöansökan. 

– Jag jag kan förstår att det ser… att just den här vänskapliga tonen kan verka olämpligt men det här handlar absolut inte om någon förhandsinformation kring detaljer i politik som är speciellt ägnad för att Preem ska kunna ta del avd det, svarar klimatminister Isabella Lövin efter KU-utfrågningen.


Här möter Expressens reporter Lövin efter KU-utfrågningen om kontakten med Preem.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.