Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Foton på Greta Thunberg bränns på New Delhis gator

Thunberg föreslår årliga klimatbudgetar.
Bilder på Greta Thunberg och Rihanna bränns på New Delhis gator.
Foto: DANISH SIDDIQUI / REUTERS X90172
Foto: MONEY SHARMA / AFP TT NYHETSBYRÅN

Klimataktivisten Greta Thunberg och artisten Rihanna utryckte sitt stöd för bondeupproret i Indien.

Det fick en grupp religiösa nationalister att sparka bakut.

Nu bränns deras foton på New Delhis gator.

I tisdags uttryckte klimataktivisten Greta Thunberg sitt stöd för bondeupproret i Indien, sedan landets myndigheter valt att stänga ner internet i New Delhi för att stävja protesterna. Thunberg lade också upp en handbok för hur såväl influensers som demonstranter kunde göra sina röster hörda i protesterna.

Myndigheter i landet har bedömt Thunbergs handling som kriminell och har upprättat en förundersökning, efter ett uttalande från Kapil Mishra, medlem i hindunationalistiska Indiska folkpartiet (BJP) som sagt att handboken är:

– Bevis på en internationell plan på att attackera Indien, sa Mishra enligt Daily Mail. 

Bilder på Greta bränns på gatorna

Aktivister ur den religiösa gruppen enad hinduisk front, som stöder landets hindunationalistiska premiärminister Narendra Modi, samlades under torsdagen i protest på New Delhis gator.

De bar plakat med budskap om att ”omvärlden inte ska lägga sig i Indiens interna angelägenheter” och brände foton på Greta Thunberg och popartisten Rihanna, som även hon uttryckt sitt stöd för bondeupproret.

Bilder på Greta Thunberg och Rihanna bränns av hindunationalister.
Foto: DANISH SIDDIQUI / REUTERS X90172
”omvärlden ska inte lägga sig i Indiens interna angelägenheter”, står det på plakat.
Foto: DANISH SIDDIQUI / REUTERS X90172
Bild på Greta Thunberg bränns.
Foto: MONEY SHARMA / AFP TT NYHETSBYRÅN

Det är bondeupproret

Bondeupproret är en proteströrelse som kämpar mot ett antal kontroversiella lagförslag i Indien, som gruppen menar kommer göra den agrikulturella delen av befolkningen fattigare. Lagförslagen favoriserar storföretag vilket då slår hårt mot den enskilde, menar de.

Miljontals indier har anslutit sig till rörelsen och under de senaste tre månaderna har protesterna varit omfattande. De flesta demonstranterna kommer från regionerna Punjab och Haryana. Bondeupproret är i grunden en ekonomisk protest, men många ur rörelsen tillhör Indiens religiösa minoritet sikher.

Hör Greta Thunbergs krav EU-ledarna

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.