Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fotografen berättar om historien bakom omslaget

Greta Thunberg pryder det omslaget på Time Magazine.Foto: ALESSANDRO SERRANO'/REX / ALESSANDRO SERRANO'/REX/IBL REX FEATURES
Hellen van Meere har fotograferat porträttbilden på omslaget.Foto: Hellen van Meere

När Greta Thunbergs porträtt till omslaget på Time Magazine skulle fotograferas fick holländska Hellen van Meere i uppgift att fota den unga klimataktivisten.

Nu berättar hon om hur hon tänkte för att få till bilden.

– Jag ville att den här bilden skulle bli annorlunda, eftersom hennes historia är större än livet, säger van Meere till Time Magazine.

Under torsdagen släpptes Time Magazines senaste omslag där 16-åriga klimataktivisten Greta Thunberg pryder första sidan.

Holländska Hellen van Meere var den som fick i uppgift att fotografera porträttet och så fort hon fick uppdraget visste hon att hon ville porträttera Greta Thunberg i ett annat ljus än vad världen tidigare sett henne.

– När någon frågar om jag vill fotografera ett porträtt, tänker jag alltid på personen i fråga och min åsikt om dem. När jag tänker på Greta, ville jag att den här bilden skulle bli annorlunda, säger Hellen van Meere till Time Magazine.

Hittade klänningen på outlet

Inspirerat av Greta Thunberg tog Hellen van Meere tåget till Stockholm från hennes hemstad Heiloo i Nederländerna, i stället för att flyga.

På väg upp till Stockholm stannade van Meere till i Köpenhamn där hon besökte en outlet butik och hittade den gröna klänningen som Greta Thunberg bär på omslaget.

Bilden togs i närheten av Riksdagshuset i Stockholm och för van Meere har den gröna färgen en djupare mening. Framförallt framför bakgrunden i betong.

– Det gröna symboliserar liv för mig och mörkret i korridoren är hur vi kommer sluta om vi inte är uppmärksamma på vad Greta berättar för oss, säger van Meere.

van Meere menar även att hon inte ville att bilden skulle fokusera på hennes unga ålder.

– Att göra så att fotot inte handlar om hennes ålder utan om den personlighet hon kommer att växa in i, betyder att om 10 eller 20 år kommer den här bilen vara viktigt. Det är inte någon referens till hennes ålder, utan till hennes historia.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.