Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Foster påverkas negativt av klimatförändringar

Vi reder ut skillnaden på klimat och väder.
Ny rapport visar att klimatförändringar påverkar foster negativt.Foto: Colourbox / Colourbox
Mer än 80 procent av födslarna i en ny studie visar ett samband mellan luftförorening och allvarliga komplikationer.Foto: MARTIN MEISSNER / AP TT NYHETSBYRÅN

Klimatförändringar påverkar foster negativt, visar en ny studie som analyserat över 32 miljoner födslar.

Mer än 80 procent av födslarna visar ett samband mellan luftförorening och allvarliga komplikationer, skriver USA Today.

En färsk hälsorapport publicerad i den vetenskapliga tidskriften ”Journal of the America Medical Association”, visar att globala klimatförändringar har en negativ inverkan på kvinnors graviditet och kopplas till allvarliga komplikationer, rapporterar USA Today.

Rapporten har analyserat över 32 miljoner födslar från 2007 i 68 amerikanska studier.

– Vi lägger så mycket tid på att försöka minska komplikationerna inom obstetrik och förbättra resultaten. Därför är detta en landmarksstudie för mig, säger läkaren Jeanne Conry, som grundat Environmental Health Leadership Foundation.

Tidig födsel och låg vikt

84 procent av födslarna visade ett signifikant samband mellan luftföroreningar och värmeexponering och allvarliga risker för foster. Där tidig födsel, låg födelsevikt och dödfödsel stack ut särskilt.

– Undersökningen visar att det finns ett tydligt samband mellan exponering av luftföroreningar och barns hälsoresultat. Vi ser att luften vi andas påverkar födslar, säger läkaren Nathaniel DeNicola, medförfattare i studien.

Han menar att ju mer man fördjupar sig i problemet desto fler barn ser man som föds förorenade.

– Vi har en skyldighet att titta på vårt fält som vi kan påverka, säger Nathaniel DeNicola.

SE MER:

Störst problem i fattiga länder.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.