Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bryan tappade håret på kroppen av miljögifterna

Trump, som stöttar fracking, stöttar också rätten till att bära vapen. Expressens Nina Svanberg har träffat vapenhandlaren Jay Getz i Pennsylvania.
”Hela min kropp är inflammerad och min son mår inte heller bra. Vi kan inte dricka vattnet och duschvattnet ger oss eksem”, säger Bryan Latkanich.
Bryan jobbade som bibliotekarie på det lokala fängelset fram tills att han diagnostiserades med hjärntumör.

PENNSYLVANIA, USA. Bryan Latkanich, 49, bläddrar bland korten på sin då treåriga son – med röda utslag över hela kroppen.

För tio år sen hyrde han ut sin mark till ett ”fracking”-företag, för utvinning av fossil gas. Sedan dess har familjens liv blivit ett levande helvete. 

– Jag har tappat allt kroppshår från halsen och nedåt och kämpar med ständiga andningssvårigheter, säger Bryan Latkanich.

Gasutvinning, ”fracking”, är en kontroversiell metod som seglade upp som en viktig valfråga inför höstens presidentval i USA. Metoden är vanlig i vågmästarstaten Pennsylvania och skapar många jobb – men även miljöfarliga utsläpp. 

Vid en tv-debatt mellan Donald Trump och Demokraternas presidentkandidat Joe Biden hamnade ämnet ordentligt i fokus, då Trump varnade väljarna för att Biden kan få deras jobb att försvinna.

Expressen har träffat Bryan Latkanich, 49 i Pennsylvania. För många år sedan började ett bolag utvinna naturgas på hans mark. Det kom att förändra allt. 

Det här är "fracking":

• På flera håll i USA utvinner man skiffergas, kallad fossil gas eller naturgas, ur marken. Den används sedan bland annat som bränsle.

• Uttrycket fracking syftar på metoden ”hydraulic fracturing”.

• Utvinningen sker genom att berggrunden spräcks sönder, varpå vatten blandat med sand och kemikalier pumpas sedan ner.

• Samtidigt läcker metangas ut, vilket bidrar till växthuseffekten. 

• Det finns även en risk att tungmetaller frigörs och stiger upp i grundvattnet. 

Källa: Nationalencyklopedin

Sakta men säkert håller väggen i Bryans källare på att ge vika för de enorma jordmassor som hotar att tränga in i husgrunden. 

Källarväggen buktar och sprickor går över väggen. 

Bryan Latkanich går runt barfota i huset iklädd en smutsig T-shirt. På verandan ser han ut över ägorna – en stor damm och fält med grödor. 

”Du skulle bara veta”

Men det är svårt för honom att se allt det vackra när allt han tänker på är förgiftning och åren av tröstlös kamp mot frackingföretagen. 

– Jag är toxisk, du skulle bara veta, säger Bryan. 

– Frackingföretaget kom hit och frågade om min mark när jag precis höll på att skilja mig. De lovade mig guld och gröna skogar och lovade mig flera miljoner dollar.

Sedan skilsmässan för ett decennium sen är det mest han, sonen och hunden – som är full av tumörer. Bryans liv var i spillror när de dök upp. Han jobbade som bibliotekarie på det lokala fängelset fram tills att han diagnostiserades med hjärntumör, berättar han. 

– I slutändan fick jag totalt 135 000 dollar och hela min gård förstörd.

”Jag och min familj betalar priset varje dag”, säger Bryan Latkanich.

Så räknar han upp vad pengarna ”gett” honom:

– Mitt hus håller på att rasa i väg nedför kullen av regnmassorna som faller från kullen de grävde upp. Hela min kropp är inflammerad och min son mår inte heller bra. Vi kan inte dricka vattnet och duschvattnet ger oss eksem. 

Åren av kamp för Bryan har gett viss utdelning. Frackingföretaget har pluggat igen brunnen de hade på hans gård och försvunnit från hans ägor. 

– Men jag och min familj betalar priset varje dag. 

Under tv-debatten gick Donald Trump till hårt angrepp mot sin rival Joe Biden, som han åter påstod kommer förbjuda fracking vid en vinst i valet. Men att Trump är en anhängare av fracking och utvinning av skifferolja och gas hindrar inte Bryan att vilja lägga sin röst på honom.

– Det går inte att utvinna naturgas på ett säkert sätt. Det är jag och min familj bevis på. Men även om Trump är för fracking så är det viktigaste för mig att Trump stöttar konstitutionen och vår rätt att bära vapen.

Rädslan: Joe Biden som president

Där får han medhåll från sin vän, vapenhandlaren Jay Getz. 

– Folk här är livrädda för vad som kommer att hända om Joe Biden blir vald. Jag säljer slut på allt direkt. De som kommer in och handlar gör det dels för att förbereda sig för väpnad konflikt men också för att de är rädda att demokraterna ska ändra lagstiftningen och inskränka deras rätt att bära vapen. 

Landsbygden i Pennsylvania har haft en kraftig fracking-boom senaste decenniet, vilket inneburit jobb och inkomster för områden som saknat just det. Tusentals invånare är nu beroende av branschen för sin försörjning. Men det sker inte utan konsekvenser för människor och miljö.

Det är ingen slump att både Trump och Biden tar upp frackingen: Pennsylvania är en nyckelstat som är mycket viktig att vinna. Det är också därför bägge kandidaterna har kampanjat här – liksom presidentfrun Melania Trump.  

”Många får ta del av pengarna”

Och alla är inte missnöjda med att ha fått sin mark hyrd av en frackinganläggning.

John, 50, i lilla samhället Marianna är översvallande positiv.

– Vår stad har länge varit en gruvstad men allt det dog. När frackingen kom uppstod nytt liv. Det innebär pengar till oss markägare, till lastbilschaufförerna, till bensinmackarna som säljer bränslet, fler hotellnätter. Många får ta del av pengarna det genererar. Men det sticker i vissa personers ögon här att andra får det bättre, säger John. 

Han syftar på de aktivister som varit på honom om att han tillåtit frackingbolagen att etablera sig på hans gård. Markägaren vågar inte medverka med efternamn eller på bild av rädsla för konsekvenser från miljöaktivister. Vid vägkanten är Johns gård kantad med Trump-plakat.

– Hela vår familj röstar republikanskt. Jag är rädd att om Biden vinner så förstör han hela vår ekonomi. Trump är den jag litar på.  

Expressens Nina Svanberg på plats i Pennsylvania
”Jag fick precis ett samtal från Hillary Clinton”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.