Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förslaget: Pantsystem för att återvinna hämtmat

Tre kafékedjor har gjort test för att minska engångsprodukter.Foto: Colourbox/Timolina

Vi äter allt mer hämtmat – och med det följer engångsförpackningar.

En ny studie har undersökt hur restauranger och kaféer kan minska svinnet.

Enkla lösningar som att plocka bort engångsalternativen, eller göra dem lite mer otillgängliga, får effekt – och är inte heller speciellt kontroversiellt bland kafégästerna.

Det menar Åsa Stenmarck på IVL Svenska Miljöinstitutet, som i ett projekt med Vasakronan, Ragn-Sells och Håll Sverige Rent har tittat på olika lösningar för att minska användningen av engångsförpackningar för hämtmat.

– De enkäter som vi har genomfört visar att många efterfrågar ett ökat tänk från kedjorna kring de här frågorna, säger Åsa Stenmarck i ett pressmeddelande.

Studie på tre kafékjedjor

Projektet har genomfört studier på tre kafékedjor i form av enkäter men även praktiskt på plats har man testat olika lösningar som att sluta plasta in maten och att flytta engångsartiklarna.

Man har även undersökt möjligheten att införa pantsystem för matlådor och muggar – som lämnas in på samma ställe som man tidigare handlat på.

– Det är inte alltid det finns möjlighet att sortera take-away-skräp för återvinning utan det hamnar i soporna och går till förbränning. I värsta fall hamnar skräpet ute i naturen. Att ta bort engångsartiklar helt är det bästa alternativet, men om du vill ha take away är det bättre med flergångs- i stället för engångsalternativ, säger Åsa Stenmarck.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.