Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förslaget: P-vakter ska bötfälla folk som skräpar ned

Kommunanställda parkeringsvakter skulle kunna hjälpa polisen med att dela ut nedskräpningsböter, enligt förslaget.Foto: Fredrik Sandberg/ TT NYHETSBYRÅN
Foto: OLLE SPORRONG
Foto: GUNILLA SIKSTRÖM

Polisen prioriterar inte att dela ut böter för nedskräpning, därför ska även parkeringsvakter kunna dela ut böterna. 

Det tycker Malmö stad och Stockholms finansborgarråd.

Hittills i år har endast 65 personer bötfällts för nedskräpningsförseelser, skriver Dagens Nyheter.

Sedan lagen om att polisen får dela ut böter för nedskräpning trädde i kraft 2011 har allt färre fått skräpböter. 

2012 bötfälldes 289 personer, 2018 bötfälldes 86, enligt statistik som DN tagit fram.

Från årsskiftet fram till den 31 juli i år har endast 65 personer i hela landet bötfällts av polisen för nedskräpningsförseelse.

Parkeringsvakter med skräpansvar

Med bakrund av de dalande siffrorna vill bland annat Malmö stad att även andra än polisen, som kommunanställda parkeringsvakter, ska få befogenhet att dela ut nedskräpningsböter. 

– Vi försöker redan ändra folks beteende på ett positivt sätt genom informationskampanjer och genom att byta ut plastpåsar mot papperspåsar i torghandeln. Om någon ändå väljer att slänga skräp på gatan eller i parken så vill vi kunna hjälpa polisen att beivra det, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i ett pressmeddelande tidigare i år.

Även Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M) vill att parkeringsvakter och ordningsvakter ska kunna ge böterna, skriver Dagens Nyheter.

I polisregion Stockholm, som omfattas av både Stockholms län och Gotland, har sju personer bötfällts, enligt DN. 

Och polisen i Kungsholmen verkar positiva till idén. 

– Det skulle vara en bra avlastning för polisen. Trafikkontoret har ju hand om våra gångbanor och jobbar med trafikfrågor och felparkeringar så jag tycker absolut att man ska kunna överföra en del av de här uppgifterna, säger Peter Enell, kommunpolis på Kungsholmen till tidningen.

800 kronor i böter

Enligt lag är all nedskräpning i Sverige förbjuden på platser där allmänheten har tillträde till eller insyn till.

Den som med flit eller av oaktsamhet skräpar ner på en plats där allmänheten har tillträde till kan dömas för nedskräpningen, och straffet är böter eller fängelse i högst ett år. 

Om polisen ertappar någon med att skräpa ner på ett sätt som anses vara mindre allvarligt kan polisen i stället ge en böter på 800 kronor direkt på plats, den så kallade nedskräpningsboten. 

Den gäller för mindre mängd skräp, som snabbmatskartonger, engångsgrillar och flaskor. Däremot anses nedskräpning i form av att lämna fimpar som en ringa förteelse och är inte straffbart.  Däremot finns det kommuner som infört böter på att kasta fimpar eller snus på gatan – exempelvis i Trelleborg.

Så lång tid tar det innan skräpet försvinner i naturen

Äppelskrutt: 1 månad

Tidningar: 6 veckor

Fimpar 1-100 år

Tugummi: 20-25 år

Plastpåse: 50 - 100-tals år

Aliminiumburkar: 200-500 år

PET-flaskor: 450- 10000 år

Glas: 1 miljon år

 

Källa: Håll Sverige Rent