Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förslag: Biogasbilar ska inte vara miljöbilar

Dock sämre resultat än väntat.
Ett förslag från regeringen innebär att biogasbilar inte längre ska räknas som miljöbilar.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ett förslag från regeringen innebär att biogasbilar inte längre ska räknas som miljöbilar.
Foto: Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ett nytt förslag från regeringen skulle innebära att biogasbilar inte längre räknas som miljöbilar, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Förslaget kommer efter ett EU-direktiv om bland annat miljökrav vid upphandling av bilar, och skulle ändra miljöbilsdefinitionen. I stället skulle elbilar och eventuellt vissa laddhybrider och vätgasbilar klassas som miljövänliga efter årsskiftet.

Förslaget har väckt kritik, eftersom det skulle betyda att statliga myndigheter inte får handla upp biogasbilar.

Forskaren: ”Förslaget är dumt”

– Förslaget är dumt, eftersom även biogasbilar är ett bra miljöval. Även om myndigheterna köper få bilar så skulle signalvärdet påverka desto mer, säger Mats Ola Larsson, forskare på IVL Svenska miljöinstitutet, till Ekot, och tycker att det är dumt att utestänga det ena av två bra alternativ.

– Grundidén är ju väldigt bra, att styra mot de miljömässigt bästa fordonen. Men biogas är också ett bra alternativ.

I en kommentar till Ekot säger Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) är det här ett EU-direktiv som Sverige måste implementera och i samband med det föreslås att EU-direktivets definition av en ren lätt bil också görs till miljöbilsdefinitionen vid statliga upphandlingar av fordon.

Se också:

Klimatförändringarna har gjort vattnet odrickbart och dödat en stor del av fisken.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.