Forskarnas varning för "sjätte massutdöendet"

Förbud mot att äta vilda djur i kinesiska Wuhan.
Foto: ZSL / ZOOLOGICAL SOCIETY OF LONDON
Foto: STUART ROSE / STELLA PICTURES PHOTOSHOT

De vilda djuren försvinner.

På 50 år har ryggradsdjuren i världen minskat med nära 70 procent, enligt en ny stor rapport.

WWF kallar det för ”det sjätte massutdöendet”.

Forskarna har studerat tusentals arter av däggdjur, fåglar, kräldjur, reptiler och fisk över hela världen.

Nu visar rapporten ”Living Planet” från Världsnaturfonden att beståndet av vilda ryggradsdjur minskade kraftigt mellan år 1970 och 2016, med 68 procent i genomsnitt.

Det är ”skrämmande läsning.”, enligt WWF.

– Vi är nu i en akut situation och på väg in i det sjätte massutdöendet, säger Louise Carlsson, biolog och naturvårdsexpert på WWF till DN.

Minskade med 94 procent

Det senaste massutdöendet skedde för 65,5 miljoner år sedan. Då utplånades dinosaurierna av en stor asteroid. Nu är det i stället människan som är orsaken.

Forskarna granskade över 20 000 populationer och över 4 000 arter, och djuren i tropiska områden är mest utsatta, enligt indexet som forskare vid Zoological Society of London tagit fram.

I Sydamerika, Centralamerika och Karibien har man sett den största nedgången av populationer med en minskning på nästan 94 procent sedan 70-talet. WWF kallar det en ”enorm” minskning av populationer. Bland de mest hotade djuren finns kräldjur, groddjur och fiskar som lever i sötvatten. 

– Vi förstör vår värld, det vi kallar hemma, och riskerar vår egen hälsa, säkerhet och överlevnad här på jorden. Naturen skickar ett desperat SOS och tiden rinner ut, säger Tanya Steel på brittiska WWF till BBC.

Människan ligger bakom

I Europa och Centralasien minskade djuren med 24 procent i genomsnitt, 33 procent i Nordamerika och 45 procent i Asien.

– Den största negativa påverkan är förlust av livsmiljöer, som avskogning och storskalig markomvandling för jordbruk, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på svenska WWF.

Det man studerat visar läget för ryggradsdjuren som utgör cirka tre procent av allt djurliv, men mycket av de bestånden är fortsatt okända för människan. Det handlar om ryggradslösa djur som till exempel maskar och sniglar.

– Det vi ser är troligen bara toppen på ett isberg. Många har en enorm betydelse för ekosystemens funktioner och tjänster. Utan dem kan vi inte leva, säger Håkan Wirtén i rapporten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.