Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Forskarnas varning efter stormen Sally

Orkanen Sallys våldsamma framfart
Räddningsarbetare arbetade ännu under torsdagen med att evakuera invånare i Pensacola i Florida, som drabbades hårt av ovädret Sally.Foto: TONY GIBERSON / AP TT NYHETSBYRÅN
Invånare i Orange Beach i Alabama tar sig igenom ett bostadsområde efter ovädret Sallys framfart under onsdagen.Foto: DAN ANDERSON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

WASHINGTON DC. Flera amerikanska delstater har drabbats av översvämningar efter utdraget regnfall under ovädret Sally. 

Forskare varnar för att liknande stormar blir vanligare – på grund av klimatförändringarna.

– Det finns allt mer bevis för att stormar blir långsammare, säger Kimberly Wood vid Mississippi State University till New York Times. 

Sally var bara ett i raden av oväder som dragit in över de södra delarna av USA det senaste året och väckt stor oro bland invånarna.

Efter att ha nått land i onsdags nedgraderades ovädret snart till en tropisk storm – och som storm uppges den inte ha varit särskilt kraftfull. Enligt National Hurricane Center uppmättes en hastighet av motsvarande omkring fem kilometer i timmen när vindarna och regnet svepte in mot land. 

Men forskare hävdar att klimatförändringar sannolikt var orsaken till att ovädret tog sig fram långsammare och därmed gav mer nederbörd i de värst drabbade områdena.

Skadade båtar i Perdido Key, Florida, efter Sallys framfart.Foto: USA TODAY NETWORK / JAKE CRANDALL/ ADVERTISER VIA IM SIPA USA

Oväder allt långsammare

Bara under onsdagsmorgonen hade flera områden fått över en halv meter nederbörd, skriver New York Times

– När en storm rör sig långsammare dröjer den sig kvar längre på samma ställe. En regnmängd på, låt oss säga 2,5 centimeter per timme, det är inte så illa om regnet varar i 30 minuter. Men om det varar en halv dag, då blir det snabbt mycket, säger geoforskaren Kimberly Wood till tidningen. 

Hon hävdar också att det här inte var den enda stormen som följt samma mönster och pekade på bevis som talar för att oväder blir allt långsammare. 

Det rör sig bland annat om en studie från 2018, som visade på ökad sannolikhet för att orkaner vid Atlantkusten och Golfkusten minskat i hastighet. Forskaren James P. Kossin vid National Oceanic and Atmospheric Administration säger att studien pekade på signaler om mer lokalt regnfall, vilket kunde kopplas till hastigheten oväder drar fram med, enligt New York Times. 

Sally orsakade stor skada i Orange Beach, Alabama.Foto: USA TODAY NETWORK / THE ADVERTISER-USA TODAY NETWORK SIPA USA

En omkom i Alabama

Mer än ett dygn efter att Sally drog in över södra USA försökte invånare i kustområdena i Alabama och Florida återhämta sig efter ovädret. Omfattande översvämningar hade förstört byggnader och hem och i Pensacola i Florida skapade nedfallna träd och kraftledningar på vägarna faror för invånarna. 

Totalt 440 000 invånare i de båda delstaterna blev av med sin elektricitet efter ovädret. 

Samtidigt uppgav myndigheter i Orange Beach i Alabama att en person hade avlidit och ytterligare en saknades, enligt CNN. 

En av de boende, Matt Wilson, berättade för den lokala tv-kanalen WPMI om hur han och hans familj såg delar av sitt liv spolas bort. 

– Allt på bottenvåningen är borta, säger han och fortsätter:

– Fönstren i vårt hus flög ut vid tre eller fyra på morgonen och hela huset skadade som en båt på vatten. Det slutade med att vi lämnade huset mitt i stormen och vadade genom omkring 1,5 meters vatten för att ta oss till en grannes hus, arm i arm.

Gatorna i Orange Beach blev översvämmade.Foto: DAN ANDERSON / EPA / TT

377 räddades från vattenmassor

I Pensacola beskrev brandchefen Ginny Cranor att man under kort tid fick omkring 75 centimeter regn. 

– Det är fyra månaders regn på fyra timmar, säger Cranor enligt CNN. 

I Florida, nära gränsen till Alabama, räddades 377 personer från områden som drabbats hårt och enligt räddningspersonal kan fler hamna i riskzonen under de kommande dygnen.

I Alabama uppgavs siffran under torsdagen vara 35 personer. 

Doris Stiers som bor i Gulf Shores i Alabama, nära där ovädret drog in över land, besklrev förödelsen för CNN: 

– Det ser ut som en krigszon. Mycket som är förstört, förstörda hem, taken borta. Jag har inte haft någon täckning, el eller internet. En dålig natt, säger hon till CNN. 

Skadat hus i Perdido Key, Florida.Foto: DAN ANDERSON / EPA / TT

Fjärde orkanen i år

Under torsdagen arbetade både Nationalgardet och lokala räddningsmyndigheter med att ta sig fram längs med översvämmade gator och försöka evakuera boende, ibland med hjälp av vattenskoter och kajak. 

Sally var den fjärde orkanen som tog sig in över USA i år och fortsatte efter onsdagen mot delstaterna Georgia samt North och South Carolina. 

Omfattande översvämningar var en stor risk även där, enligt prognoserna. 

Översvämningar när orkanen Sally drog in över Alabama och Florida

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.