Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Forskarnas ovanliga fynd: Noshörning – från istiden

Snart kan Europas klimat se väldigt annorlunda ut.
Sedan den globala uppvärmningen fått permafrosten i Sibirien att smälta, har flera forntida fynd kunnat göras. I år hittade en ortsbo kadavret efter en ullhårig noshörningsunge
Foto: VALERY PLOTNIKOV / AP TT NYHETSBYRÅN

I Sibiriens upptinade permafrost har kvarlevorna efter en ullhårig noshörning hittats.

Forskare uppskattar att den kan vara så gammal som 50 000 år.

Djuret är förvånansvärt välbevarat, och hittades först av en ortsbo intill floden Tirekhtyakh.

Sedan den globala uppvärmningen fått permafrosten i Sibirien att smälta, har flera forntida fynd kunnat göras. Man har tidigare upptäckt kvarlevorna efter mammutar och björnar, som tros ha levt under istiden.

I år hittade en ortsbo kadavret efter en ullhårig noshörningsunge, vilket har fascinerat forskarvärlden. Noshörningen hittades förvånansvärt intakt, med stora delar av organen fortfarande intakta, rapporterar The Guardian.

– Ett litet horn har också bevarats. Det här är sällsynt, eftersom de brukar brytas ned ganska snabbt, har paleontologen Valery Plotnikov sagt till ryska medier.

Man misstänker att ungen var mellan tre till fyra år gammal när den dog, förmodligen till följd av drunkning.

Forskare uppskattar att noshörningen levde för mellan 20 000 och 50 000 år sedan. En mer precis ålder kommer kunna presenteras efter att kadavret undersökts med kol-14-metoden.

SE ÄVEN:

Vi reder ut skillnaden på klimat och väder

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.