Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Forskarnas nya insats ska rädda korallrev

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Nu hoppas forskare att den nya metoden ska kunna återställa korallreven.
Foto: AP QUEENSLAND TOURISM
Blekning drabbar i hög takt en enorm del av världens korallrev.
Foto: REUTERS

Nu hoppas forskare kunna föda upp nya koraller i återställningsarbetet.

Framgången kan vara ett stort steg framåt för korallrev världen över.

– Det är en glimt av hopp, säger professor Peter Harrison till The Guardian.

Forskare har åtagit sig ett nytt jobb.

Genom ett nytt program hoppas de kunna föda upp nya koraller vid det Stora barriärrevet – en insats av global betydelse.

Korallägg och spermier har samlats in från revet vid Heron Island vid revet i november. Planen är nu att producera fler än en miljon larver.

Larver har omplacerats vid olika rev och hittills har 100 överlevt och börjat växa med framgång.

Professor Peter Harrison från Southern Cross University som leder projektet upptäckte hur koraller lägger ägg i stora skalor redan på 1980-talet. 

Resultaten från studien är "väldigt lovande", förklarar han.

– Den här nya forskningens framgång gäller inte bara Stora barriärrevet, den har en global potential, säger han till The Guardian.

– Det kan också vara ett av svaren på några av problemen i Stora barriärrevet. Det är en glimt av hopp.

"Ett stort steg framåt för revet"

Genom projektet finns möjligheten att återställa skadad korall. Liknande framgång har dokumenterats i Filippinerna, där fiske med sprängämnen har förstört koraller.

Anna Marsden, vd bakom The Great Barrier Reef Foundation, uppger att forskningen är ett viktigt steg för revet – men att det inte innebär att problemen som orsakas av klimatförändringen försvinner.

– Det finns mer arbete att göra, men det här är definitivt ett stort steg framåt för revet och för återställningen och reparationen av rev över hela världen, säger hon till tidningen.

– Det är dags att vara modig och ta några beräknade risker eftersom det är så vi skapar en förändring i hur vi kan hjälpa till att återställa våra korallrev.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.