Forskare råkade skapa en mutant enzym som bryter ned plastflaskor. Foto: EPAForskare råkade skapa en mutant enzym som bryter ned plastflaskor. Foto: EPA
Forskare råkade skapa en mutant enzym som bryter ned plastflaskor. Foto: EPA
Misstaget kan nu vara genombrottet för att återvinna flaskor – och lösa den globala föroreningen. Foto: APMisstaget kan nu vara genombrottet för att återvinna flaskor – och lösa den globala föroreningen. Foto: AP
Misstaget kan nu vara genombrottet för att återvinna flaskor – och lösa den globala föroreningen. Foto: AP

Forskarnas misstag kan lösa globala föroreningen

Publicerad

Forskare råkade skapa en mutant enzym som bryter ned plastflaskor, skriver The Guardian. 

Misstaget kan nu vara genombrottet för att återvinna flaskor – och lösa den globala föroreningen.

Redan 2016 upptäckte forskare i Japan att de lyckats skapa ett enzym som naturligt kunde äta plast, skriver The Guardian. 

Ett internationellt forskarteam beslutade sig för att testa att laborera med enzymen för att se hur den utvecklade sig. Enzymens struktur, vilken visade sig påminna om den som bakterier utvecklar för att bryta ned polymen cutin, manipulerades.

Och nu kan resultatet, som har publicerats i tidsskriften Proceedings of the National Academy of Sciences, vara banbrytande för den globala föroreningen. 

 

LÄS MER: Forskarnas larm: Reven dör av plasten i haven 

 

Skapade molekyl av misstag

Av misstag skapade de en molekyl som visade sig vara bättre på att bryta ned den plast som används för plastflaskor.

"Det visade sig att vi faktiskt förbättrade enzymen, vilket var lite av en chock. Det är en blygsam förbättring på 20 procent", säger John McGeehan, professor vid universitetet i Portsmouth i Storbritannien som ledde forskningsteamet till The Guardian.

Plast som hamnar i haven tar flera hundra år att bryta ned –  nya enzymen behöver bara några dagar, visar resultatet.

"Det är otroligt eftersom det visar oss att enzymet inte är helt optimerat. Det ger oss utrymme att använda all teknik som används i annan enzymutveckling under åren och göra ett supersnabbt-enzym", säger John McGeehan.

Stora föroreningar och skadat djurliv

Varje minut säljs också omkring en miljon plastfalskor och en stor del hamnar i haven – vilket leder till föroreningar och skadar djurlivet.

Pet-plast utgör cirka 20 procent av den globala plastproduktionen, skriver The Guardian. Plasten som hamnar i haven sänker sig – men forskare tror att plastbitarna en dag kommer kunna städas bort med hjälp av stora plastfiltar, skriver The Guardian.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Klimat på Facebook – där kan du kommentera och diskutera våra artiklar

Expressen klimat

Till Expressens startsida

Mest läst i dag