Forskarnas misstag kan lösa globala föroreningen

Forskare råkade skapa en mutant enzym som bryter ned plastflaskor.
Foto: EPA
Misstaget kan nu vara genombrottet för att återvinna flaskor – och lösa den globala föroreningen.
Foto: AP

Forskare råkade skapa en mutant enzym som bryter ned plastflaskor, skriver The Guardian. 

Misstaget kan nu vara genombrottet för att återvinna flaskor – och lösa den globala föroreningen.

– Det visade sig att vi faktiskt förbättrade enzymen, vilket var lite av en chock, säger forskaren John McGeehan.

Redan 2016 upptäckte forskare i Japan att de lyckats skapa ett enzym som naturligt kunde äta plast, skriver The Guardian. 

Ett internationellt forskarteam beslutade sig för att testa att laborera med enzymen för att se hur den utvecklade sig. Enzymens struktur, vilken visade sig påminna om den som bakterier utvecklar för att bryta ned polymen cutin, manipulerades.

Och nu kan resultatet, som har publicerats i tidsskriften Proceedings of the National Academy of Sciences, vara banbrytande för den globala föroreningen. 


LÄS MER: Forskarnas larm: Reven dör av plasten i haven 


Skapade molekyl av misstag

Av misstag skapade forskarna en molekyl som visade sig vara bättre på att bryta ned den plast som används för plastflaskor.

– Det visade sig att vi faktiskt förbättrade enzymen, vilket var lite av en chock. Det är en blygsam förbättring på 20 procent, säger John McGeehan, professor vid universitetet i Portsmouth i Storbritannien som ledde forskningsteamet, till The Guardian.

Plast som hamnar i haven tar flera hundra år att bryta ned –  nya enzymen behöver bara några dagar, visar resultatet.

– Det är otroligt eftersom det visar oss att enzymet inte är helt optimerat. Det ger oss utrymme att använda all teknik som används i annan enzymutveckling under åren och göra ett supersnabbt enzym, säger John McGeehan.

Stora föroreningar och skadat djurliv

Varje minut säljs också omkring en miljon plastfalskor och en stor del hamnar i haven, vilket leder till föroreningar och skadar djurlivet.

Pet-plast utgör cirka 20 procent av den globala plastproduktionen, skriver The Guardian. Plasten som hamnar i haven sänker sig – men forskare tror att plastbitarna en dag kommer kunna städas bort med hjälp av stora plastfiltar, skriver The Guardian.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.