Forskarna menar bland annat att de oåterkalleliga effekterna kan omfatta världens tropiska korallrev, regnskogarna i Amazonas och sommarisen på Arktis.
– Årtiondet mellan 2020 och 2030 är inget mindre än ett avgörande årtionde för mänsklighetens framtid på jorden, säger Johan Rockström, professor i jordsystemsvetenskap vid universitetet i Potsdam, samt en av författarna bakom artikeln, till SR.
Forskarna: Stoppa utvinningen av fossila bränslen
Enligt Rockström och de övriga forskarna bakom artikeln är det tre faktorer som krävs, på global nivå, för att undvika de klimateffekter som forskarna nu varnar för.
Forskarna vill se ett slutdatum för utvinningen av fossila bränslen och att förbränningsmotorer fasas ut.
Därtill vill forskarna se att det globala kolpriset stiger över 50 euro per ton. Man vill också att förstörelsen av ekosystem stoppas för att undvika klimateffekterna och syftar då på bland annat avskogningen av regnskogarna i Amazonas.
Metan tros värma mer än koldioxid
Författarna till artikeln, som publicerats i tidskriften Bioscience, manar också till ett större fokus på växthusgasen metan, som tros ha starkare uppvärmningseffekter på klimatet än koldioxid, rapporterar SR.