Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Forskarnas larm: ”Ett avgörande årtionde”

Rockström: Avgörande årtionde för mänsklighetens framtid på jorden
Avskogningen i Amazonas regnskogar ökar.
Foto: ap
Enligt professor Johan Rockström är det här ett avgörande årtionde.
Foto: OLLE SPORRONG
Bränder i Amazonas sommaren 2020.
Foto: Sandro Pereira / TT NYHETSBYRÅN

”Oåterkalleliga klimateffekter”. 

Efter årets extremsommar är det vad som kommer drabba bland annat regnskogarna i Amazonas inom en snar framtid, varnar en internationell grupp forskare, rapporterar Sveriges Radio Ekot

Forskarna menar bland annat att de oåterkalleliga effekterna kan omfatta världens tropiska korallrev, regnskogarna i Amazonas och sommarisen på Arktis. 

– Årtiondet mellan 2020 och 2030 är inget mindre än ett avgörande årtionde för mänsklighetens framtid på jorden, säger Johan Rockström, professor i jordsystemsvetenskap vid universitetet i Potsdam, samt en av författarna bakom artikeln, till SR. 

Forskarna: Stoppa utvinningen av fossila bränslen

Enligt Rockström och de övriga forskarna bakom artikeln är det tre faktorer som krävs, på global nivå, för att undvika de klimateffekter som forskarna nu varnar för.

Forskarna vill se ett slutdatum för utvinningen av fossila bränslen och att förbränningsmotorer fasas ut. 

Därtill vill forskarna se att det globala kolpriset stiger över 50 euro per ton. Man vill också att förstörelsen av ekosystem stoppas för att undvika klimateffekterna och syftar då på bland annat avskogningen av regnskogarna i Amazonas. 

Metan tros värma mer än koldioxid

Författarna till artikeln, som publicerats i tidskriften Bioscience, manar också till ett större fokus på växthusgasen metan, som tros ha starkare uppvärmningseffekter på klimatet än koldioxid, rapporterar SR. 

Kilometervis av rutten fisk spolas upp på stranden

Över 20 000 brandmän kämpar mot lågorna i USA och hundratals människor har tvingats evakuera

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.