Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Forskarnas varning efter varma somrar

Zombiebränderna kan bli allt fler när klimatet blir varmare, visar ny forskning.
När bränder är djupgående och varma kan de överleva under snön och sedan blossa upp under våren.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Bränder som övervintrar kan bli allt vanligare.
Foto: Helena Larsson/N/TT / TT NYHETSBYRÅN

Bränder som övervintrar under snö för att flamma upp igen under våren kan bli allt vanligare när klimatet blir varmare, visar ny forskning.

Dessa så kallade ”zombiebränder” ökar efter varma somrar. 

Varma somrar kan leda till att bränder som startar under årets varmare månader kan överleva under vinterns snö, visar forskning publicerad i Nature. För att överleva vintern måste bränderna vara djupgående och varma, och hur mycket det regnar eller snöar verkar sakna betydelse enligt studien av skogar i Alaska och Kanada.

– Det faktum att detta händer är redan ganska galet och visar hur snabbt denna region förändras på grund av klimatförändringarna, säger Sander Veraverbeke, en landskapsekolog vid Vrije Universiteit Amsterdam och medförfattare till studien, till The Guardian.

Experten om ”övervintrareld”

Övervintrande bränder är fortfarande ganska ovanliga och mellan 2002 och 2018 stod de för 0,8 procent av den totala brandytan i områdena. Men hur mycket dessa så kallade ”zombiebränder” stod för varierade beroende på hur varm sommaren var, ett år stod de för så mycket som 38 procent av den brända ytan. Detta innebär att det potentiellt kan bli mer övervintrande bränder när klimatet blir varmare, torrare och bränderna på somrarna blir mer våldsamma.

Forskarna har beräknat omfattningen av bränderna som pyr året runt i torvmarken genom att skapa en algoritm baserad på satellitbilder, uppgifter om blixtnedslag, mänsklig närvaro och infrastruktur i Alaska och Kanada.

– Vi vet att bränder kan starta under eldsäsongen av blixtar och människor. Nu kan vi ha en annan orsak till bränt område. Om det händer nära ett eldärr från året innan, tidigt på säsongen och det inte finns någon blixt och det är inte mänskligt, så är det en övervintrareld, säger Veraverbeke.

Övervintrande bränder är fortfarande ovanliga, men kan potentiellt stå för en större del av den brända ytan i framtiden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.