Forskarna: ”Vi håller framtiden i våra händer”

Expressen reder ut skillnaden mellan klimat och väder.
Foto: KERTU - STOCK.ADOBE.COM / ADOBE STOCK
Foto: FRANCISCO MUNOZ / AP
Gustaf Hugelius, forskare på Bolincentret vid Stockholms universitet och expert på permafrost.
Foto: Stockholms universitet / Pressbild

Klimatmötet COP25 i Madrid närmar sig sitt slut. 

Nu presenteras nya bevis för att skillnaden mellan 1,5 och 2 graders uppvärmning ger ödesdigra konsekvenser.

– Vi har tyvärr kunnat konstatera att uppvärmningen från den tinande permafrosten är dubbelt så stor som modellerna förutspått – med mer katastrofala resultat som följd, säger Gustaf Hugelius, en av huvudförfattarna, till Expressen.

Ett beslut att låta temperaturen stiga två grader, eller mer, kommer att förändra jorden till något människan aldrig sett. Redan vid 1,5 graders uppvärmning kommer förändringarna i kryosfären (den delen av jorden som är täckt av snö och is) inte kunna bromsas eller vända tillbaka. De politiska beslut som fattas de närmsta åren avgör vår planets framtid för århundraden.

Det konstaterar forskarna i rapporten Cryosphere 1,5 degrees – where urgency and ambition meet som tar avstamp i de senaste specialrapporterna från FN:s klimatpanel IPCC om världshaven och kryosfären och vikten av att begränsa den globala temperaturökningen till 1,5 grader. Men den samlar också det senaste årets forskning som visar att läget är än mer akut än IPCC-rapporterna visat. 

Om temperaturen stiger två grader

Kan havsnivån stiga över 12-20 meter eller mer.

Glaciärer och snötäckta områden i södra Anderna, Island, Skandinavien och Nordamerika försvinner nästan helt.

Vid 1,5 graders uppvärmning kan två miljoner kvadratkilometer permafrost räddas, jämfört med två grader. Vid två grader beräknas den tinande permafrosten avge utsläpp stora som EU 220-300 gigaton koldioxidekvivalenter.

– IPCC-processen tar lång tid och även om rapporterna släpptes nu i höst omfattas inte det senaste årets forskning. Det har kommit väldigt mycket forskning det senaste året som visar på allvarligare konsekvenser än tidigare modeller visat, säger Gustaf Hugelius, forskare på Bolincentret vid Stockholms universitet och expert på permafrost. 

Han berättar att den viktigaste slutsatsen i rapporten är att alla frusna delar på jorden tinar snabbare och vid lägre temperaturer än forskare tidigare sett. Små temperaturförändringar ger enorma konsekvenser.

– Vi har starkt vetenskapligt stöd för att skillnaderna mellan en uppvärmning på 1,5 grader och 2 grader (jämfört med förindustriell tid, reds anm.) är väldigt stora. Det kan tyckas lite men kryosfären är extremt känslig för små skillnader, dessutom är klimatförändringarna starkare vid polerna.

Havsnivån kan stiga 20 meter

Rapportens slutsats är också att när världens is, permafrost och glaciärer tinar kan klimatförändringarna inte vändas – läget är oåterkalleligt. 

– På politisk nivå diskuteras lösningar för att låta temperaturen stiga och sedan använda sig av tekniska lösningar för att stabilisera klimatet. Men för inlandsisarna, permafrosten och glaciärerna är det försent – de kommer inte tillbaka på tusentals år, säger Gustaf Hugelius. 

Och konsekvenserna när världens snö och is blir till flytande vatten är ödesdigra – vid en tvågradig temperaturökning kan havsnivån stiga över 20 meter. Den tinande permafrosten ger ifrån sig stora mängder koldioxid och metangas, som i sin tur bidrar till den globala uppvärmningen. Även det allt varmare vattnet, främst vid Antarktis, ökar avsmältningstakten. Det är en ond cirkel. 

Avsmältningen leder i sin tur till att stora bebodda delar av världen hamnar under vatten. Ekosystem och arter riskerar att försvinna. Även problem med dricksvattenförsörjning och livsmedel är att vänta.  

Rapporten presenteras av flera forskare på plats i Madrid och via distans under torsdagen. 

Högre temperaturer och främmande insekter: ”Många varningsflaggor”

CNN:s reporter Bill Weir undersöker Alaskas klimat och djurliv.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.