Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Forskarna: Svälten är inte klimatets fel

Så pratar du med dina barn om klimatet.
Tidigare i år sa FN att den två år långa torkan på Madagaskar hade orsakats av klimatförändringar, men en forskargrupp har kommit fram till att det inte är så.
Foto: LAETITIA BEZAIN / AP TT NYHETSBYRÅN

Tidigare i år sa FN att den två år långa torkan på Madagaskar hade orsakats av klimatförändringar. 

Nu har en forskargrupp kommit fram till motsatsen. 

Den allvarliga svältkatastrofen beror på fattigdom, dålig infrastruktur och regnberoende jordbruk, menar de. 

I juni gick FN ut med ett uttalande om att södra Madagaskar upplevde den värsta torkan på 40 år och att över en miljon människor var drabbade av matbrist.

Och svältkatastrofen berodde inte på konflikt eller krig, utan på klimatförändringar, menade då David Beasley på den humanitära organisationen World Food Programme, WFP.

– Trots att den här delen av världen inte bidragit något till klimatförändringar, får de betala det högsta priset, sa David Beasley.

I november lyfte även landets president Andry Rajoelin upp problemen.

– Mina landsmän betalar priset för en klimatkris de inte skapade, sade han.

Forskningsnätverket hävdar andra orsaker

Men nu har ett forskarnätverk från World Weather Attribution presenterat en ny studie som hävdar att orsaken till torkan inte är global uppvärmning. Istället pekar de ut fattigdom, dålig infrastruktur och regnberoende jordbruk ut i kombination men naturliga klimatvariationer.

– Våra resultat är inte förvånande, de ligger till stor del i linje med tidigare studier. Jag var mer förvånad över att FN märkte den så tydligt som orsakad av klimatförändringar, säger Friederike Otto vid universitetet Oxfords klimatförändringsinstitut, till AFP.

Hon riktar kritik mot FN.

– Det är verkligen viktigt att inte automatiskt anta att allt dåligt som händer sker på grund av klimatförändringar, för det är inte sant, säger hon.

Klimatförändringar kan bli problem i framtiden

Men klimatförändringarna kan ändå komma att bli ett problem för Madagaskar i framtiden.

Forskarna bakom den nya studien betonar att svälten på Madagaskar är mycket allvarlig – och att risken för svält och torka framöver kan förvärras av uppvärmningen.

– Eftersom vi är relativt säkra på att torkan kommer att öka i Madagaskar åtminstone från två grader och uppåt, så måste vi vara fortsatt oroade och försöka att begränsa klimatförändringarna, Robert Vautard, chef vid Pierre-Simon Laplace-institutet i Frankrike, till AFP.

Forskaren om framtida klimatflyktingar:

Framtida flyktingkriser i klimatförändringarnas spår måste stoppas i tid

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.