Stigande temperaturer gör att Grönlands istäcke håller på att tyna bort. Försvinner isen helt kan de globala havsnivåerna stiga sju meter.
Ju mer istäcket sjunker desto snabbare smälter isen, eftersom luften är varmare på lägre höjd.
En bortsmältning som motsvarar en höjning av havsnivåerna på en till två meter är förmodligen redan oundviklig, enligt en ny studie från Arctic University och Potsdam Institute for Climate Impact Research, skriver Guardian.
Varnar för utsläpp
Når isen ner till en kritisk nivå kan det vara omöjligt att hindra att hela istäcket smälter bort. Osäkerheter i studien gör att forskarna inte vet när brytpunkten är nådd – om det kritiska skedet redan inträffat eller om det sker de kommande årtiondena.
– Vi står vid randen och för varje år som koldioxidutsläppen fortsätter som vanligt ökar risken för att vi når brytpunkten exponentiellt, säger Niklas Boers, en av forskarna bakom studien, till tidningen.
Forskarna har analyserat hur isnivåerna och issmältningen sett ut sedan 1880 med hjälp av bland annat isprover och historiska temperaturuppgifter.
Den sjunkande höjden på istäcket verkar vara den största orsaken till att isen smälter allt snabbare, men även andra faktorer spelar in. Exempelvis leder minskade snöfall till att istäckets mörka yta drar till sig mer värme från solen.
Vill övervaka isen
Att istäcket studeras närmare är viktigt, enligt forskarna.
– Det är angeläget att vi får en bättre förståelse för hur olika positiva och negativa mekanismer, som avgör istäckets stabilitet och fortsätta utveckling, samspelar, säger Niklas Boers till Guardian.