Forskaren: Hit ska ni fly när klimatet försämras

Duluth i Minnesota pekas ut som idealisk för amerikanska klimatflyktingar.
Foto: Sletbte/ Wikimedia Commons
I somras härjade hundratals kraftiga skogsbränder i Kalifornien.
Foto: NOAH BERGER / AP TT NYHETSBYRÅN

Klimatförändringar har fått människor längst USA:s kuster att fråga sig var man ska fly när läget blir ohållbart, skriver CNN.

Enligt klimat- och migrationsforskaren Jesse Keenan finns ett svar:

Duluth i Minnesota.

Med en yta på knappt 208 kvadratkilometer och nästan 86 000 invånare är Duluth långt ifrån en storstad i amerikanska mått. Men enligt forskaren Jesse Keenan vid Tulane University i New Orleans, kan staden utgöra en fristad för de som flyr klimatförändringar.

Sedan skogsbränder, torka och orkaner blivit ett större problem i landets södra och västra delar, har forskare börjat räkna på hur antalet klimatflyktingar kan öka framöver.

– Det är för många okända faktorer för att helt räkna ut omfattningen av klimatinducerad migration. Men vi ser att det handlar om miljontals människor, säger Jesse Keenan till CNN.

I Duluth skulle några av dem kunna få skydd, menar han.

Forskaren lyfter flera fördelar med staden. Till exempel ligger den nära Lake Superior som är en av världens största färskvattensjöar. Dessutom finns det många obebodda hus i området, stora parker, välfungerande sjukvård och infrastruktur som byggts på ett hållbart sätt.

Norra USA tros också generellt kunna klara sig bättre än landets södra delar om klimatförändringarna förvärras i framtiden, skriver CNN.

Frida Berry Eklund, talesperson för "Våra barns klimat", om varför det hjälper att engagera sig.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.