Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Forskaren: Då kan global uppvärmning stabiliseras

Detta är skillnaden på klimat och väder.
Om jorden når nettonollutsläpp kan den globala uppvärmningen stabiliseras inom några decennier.
Foto: CHARLIE RIEDEL / AP TT NYHETSBYRÅN
Klimatforskaren Michael Mann kallar de nya kunskaperna för ”goda nyheter”.
Foto: FELIPE DANA / AP TT NYHETSBYRÅN

I många år har forskare trott att den globala uppvärmningen kommer att fortsätta långt efter att utsläppen minskas.

Men nya studier visar att temperaturerna kan tämjas snabbare än man trott.

– Jordytans temperaturer kan sluta bli varmare och stabiliseras inom några decennier, säger klimatforskaren Michael Mann till The Guardian.

Den globala uppvärmningen utgör stora risker för planeten, med extremväder, torka och smältande glaciärer som några av följderna.

Forskare har längre trott att det kommer dröja flera generationer innan minskade utsläpp har effekt på temperaturerna. Men nu finns hopp om att det kan gå snabbare än vad man tidigare räknat med, rapporterar The Guardian.

Premissen är att världen når nettonollutsläpp. Det innebär att inget land eller företag får släppa ut mer koldioxid än vad som avlägsnas från atmosfären.

”En direkt effekt och omedelbar effekt”

Enligt Michael Mann, klimatforskare vid Pennsylvania State University, skulle ett globalt nettonollutsläpp kunna göra att temperaturen och uppvärmningen stabiliseras inom några decennier. Det, eftersom den kraftiga minskningen av utsläpp också skulle förbättra jordens egen förmåga att rena atmosfären via bland annat hav, våtmarker och skogar.

– Vad det här faktiskt betyder är att våra gärningar har en direkt och omedelbar effekt på jordytans uppvärmning säger Michael Mann till The Guardian.

– Kontentan för mig är att det är goda nyheter, eftersom det betyder att uppvärmningen under det här århundradet och därefter är upp till oss, fortsätter han.

Hittills har mer än 100 länder enats om att nå nettonollutsläpp till 2050. Bland dem finns EU-länderna, Storbritannien och Japan. Länderna kommer snart också få en till spelare på sin sida, då USA:s nästa president, Joe Biden, har lovat att sträva efter målet.

Se mer

Joe Biden har lovat att USA ska gå med i Parisavtalet igen när han tillträder som president.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.