Forskare vill odla mer mat i havet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Havskatt är en fisk som går att odla i havet.
Foto: LEIF JACOBSSON / GT/EXPRESSEN

Kommer vi i framtiden kunna odla till exempel tillräckligt med alger för att producera mat, medicin och energi?

Nu menar forskare att odlad mat från havet behövs för att vi även ska bli mindre sårbara för klimatförändringar – och för att få en mer miljövänlig matproduktion, skriver SR.

Skeppsmask, öronmanet och tarmsjöpung. 

Förhoppningen är att dessa marina arter ska bli lika självklara på våra matbord som torsk och lax.

Och om vi håller tummarna kommer de i framtiden också att vara odlade.

För odlad mat från haven behövs.

”Kräver lite sötvatten”

– Det kräver väldigt lite sötvatten. En sådan varm sommar, som det var, är det vattenbristen som har varit ett problem. Det blir man lite mindre känslig för om man odlar i havet, säger Kristina Sundell, som är föreståndare för nationellt centrum för marin vattenbruksforskning vid Göteborgs universitet, till Sveriges Radio.Det går att odla olika sorters mat i havet, Förutom det mest givna –  fisk –  också alger, musslor och sjögurkor.

På Göteborgs universitet pågår forskning kring just detta. Där odlas hummer och havskatt. 

Målet med forskningen är att finna ut hur odlingen görs på bästa sätt.

Sättet som det går att odla mat från havet är flera. Antingen i öppna system i havet eller i slutna system – ungefär som plastbaljor där vatten inte flödar fritt in och ut. Ett annat alternativ är att  man odlar på land. Detta sker då i vad som kallas recirkulerande anläggningar i vilka saltvatten används.

”Behöver tänka om lite”

– Vi behöver tänka om lite. Vi är väldigt vana att bruka marken, vi har gjort det i många tusen år, och så jagar vi lite också. Men i havet är det tvärtom. Vi jagar mest och brukar väldigt lite. Vi måste bruka havet mer för att kunna öka matproduktionen på ett hållbart sätt, säger Kristina Sundell till SR.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.