Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Varningen: Miljontals klimatflyktingar i framtiden

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Nu varnar forskare för klimatförändringarnas konsekvenser i Sydasien.
Foto: Shutterstock

Klimatkatastrofen är påtaglig runtom i världen.

Ett stort område som drabbas hårt är Sydasien.

Nu varnar forskare för att flera länder kan vara obeboeliga inom en snar framtid, skriver CNN.

Nästan sex miljoner människor riskerar att förlora sina liv i samband med stigande nivåer på flodvatten som går genom Sydasien. Hundratusentals har redan tvingats bort från områden till följd av kraftiga monsunregn.

Delar av Indien hämtar sig fortfarande efter flera veckor av vattenkris mitt bland allvarlig torka och hetta som har krävt minst 137 liv, skriver CNN.

Enligt experter har landet fem år på sig att ta tag i svåra vattenbristen som orsakas av en stadigt sjunkande grundvattennivå. Annars kommer fler än 100 miljoner människor vara utan tillgång till vatten, menar experterna.

I Afghanistan har torkan drabbat områden som traditionellt använts för jordbruk – vilket tvingar flera miljoner människor att flytta eller drabbas av svält.

I Bangladesh har floderna efter monsuner strandsatt hela samhällen och stängt av viktiga vägar.

Ökning i extrema regnförändringar

Särskilt utsatta blir de hundratusentals bland Rohingyafolket som är på flykt och lever i lättförstörda läger längs med landets gräns.

Detta är några av klimatkrisens konsekvenser.

Det som kanske fortfarande känns som ett problem för framtiden för många länder i framkant dödar redan människor i delar av Asien – och en ny flyktingkris, värre än den som nått Europa under de senaste åren, växer.

Så här mycket väntas temperaturerna öka årligen.
Foto: CNN

Den övergripande mängden regn i området har sjunkit, men de extrema regnfallen har ökat – två fenomen som orsakar både torka och översvämningar, enligt en studie i Nature.

Forskare säger att de ser en trefaldig ökning i ”utbredda extrema regnförändringar” över centrala Indien mellan 1950 och 2015.

Konsekvenserna innebär att det har blivit en reell fråga huruvida vissa delar av Indien och andra länder i Sydasien kommer vara obeboeliga för människor inom en snar framtid.

Krisen i Sydasien kopplas till konsumtionsmönster i andra delar av världen och en kapitalism som drivs av fossila bränslen, skriver CNN.

Forskare varnar för klimatförändringarnas konsekvenser i Sydasien.
Foto: Shutterstock

Enligt FN kan fler än 120 miljoner människor hamna i fattigdom under kommande årtionde på grund av klimatförändringarna, vilket tvingar dem att ”välja mellan svält eller migration”.

Forskare från Stanford University har sedan tidigare varnat att klimatförändringar ökar klyftorna – fattiga länder blir fattigare, vilket bidrar till en större global ojämställdhet mellan länder.

– Vi riskerar ett scenario där de rika betalar för att slippa överhetta, hunger och konflikter medan resten av världen lämnas att lida, sa Philip Alston på FN förra månaden.

Den norska stiftelsen Flyktinghjälpen bedömer att 26 miljoner människor tvingas fly på grund av katastrofer som översvämningar och stormar varje år.

Det motsvarar en person varje sekund.

Enligt FN kan 135 miljoner personer hamna på flykt innan år 2045 på grund av land och mark som förfaller.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.