Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Forskare varnar: Går åt helt fel håll

Vi reder ut skillnaden på klimat och väder.
Foto: Robin Utrecht / TT NYHETSBYRÅN / SipaUSA
Foto: MATTHEW BROWN / AP TT NYHETSBYRÅN

Världens länder planerar att producera mer än dubbelt så mycket fossila bränslen än vad som krävs för att begränsa temperaturökningen till 1,5 grader.

En ny forskningsrapport visar enorma gap mellan världens klimatmål och de faktiska planerna på hur mycket gas, kol och olja som ska produceras.

– Trots två decennier av klimatpolitik är fossilbränsleproduktionen högre än någonsin. Vi är i ett djupt hål – och vi måste sluta gräva, varnar Måns Nilsson, chef för Stockholm Environment Institute (SEI), som varit med om att ta fram rapporten.

Om ingen förändring sker kommer världens länder producera 120 procent mer fossila bränslen än vad som krävs för att hålla nere den globala uppvärmningen till 1,5 grader innan 2030, och 50 procent mer än för 2 grader.

– Rapporten visar, för första gången, hur stor skillnaden är mellan temperaturmålen i Parisavtalet och ländernas planer och riktlinjer för kol, olja och gasproduktion, säger Michael Lazarus, studiens huvudförfattare och chef för SEI:s USA-filial.

Det allra största är gapet mellan hur mycket kol som får produceras om världen ska kunna hålla sig under en global temperaturökning på 2 grader inom tio år.

Världens länder planerar att producera 150 procent mer kol än vad som krävs för att bromsa uppvärmningen med 2 grader, och hela 280 procent mer än om världens temperaturökning ska begränsas till 1,5 grader.

Även olja och gas-produktionen ligger för högt – mellan 40 och 50 procent över målet för att nå en 2-graders begränsning.

Kina står för hälften av världens kolanvändning

Expressen har tidigare skrivit om utmaningen med att flera länder med stora fossila tillgångar – framför allt kol – inte vill lämna dem orörda. Rapporter visar också att Kinas kolanvändning ökar och nu står för hälften av världens användning. 

– Vi ser också att dessa länder expanderar användningen av fossila bränslen mer än förnybara bränslen. De utgör en inhemsk resurs som innebär försörjningstrygghet för länder som Kina, Indien och Sydafrika, säger Filip Johnsson, professor i miljövetenskap och energiteknik på Chalmers.

Under förra veckan beslutade Europeiska investeringsbanken, EIB, att de slutar ge lån till fossila energiprojekt i slutet av 2021. Framtida lån ska i stället främja förnybar energi. 

Dock kommer lån fortfarande att ges till gasprojekt, om de följer den senaste klimatsmarta teknologin. 

Studerade USA, Norge och Tyskland

Den chockerande statistiken kommer från en rapport producerad av över 50 forskare från olika universitet och forskningsorganisationer.

Den är baserad på projektioner i tio länder – sju av dem är världens största producenter av fossila bränslen: Kina, USA, Ryssland, Indonesien, Kanada, Indien och Australien.

De andra tre är länder med höga klimatambitioner: Norge, Tyskland och Storbritannien.

FN:s klimatpanel IPCC visar i sin senaste rapport om världshaven att skillnaden mellan en global temperaturökning på 1,5 grad och 2 grader kan innebära ödesdigra konsekvenser.  


Sverige har fått en ny högsta punkt på grund av ett varmare klimat

Sydtoppen som tidigare varit Sveriges högst punkt smälter allt snabbare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.