Forskare söker ledtrådar efter utbrottet på Bali

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Tidigare i veckan hade aktiviteten från vulkanen ökat i styrka.
Foto: MADE NAGI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: FIRDIA LISNAWATI / AP TT NYHETSBYRÅN

Vulkanen Gunung Agungs utbrott har tvingat över 100 000 människor att evakuera. 

Men forskare dras till vulkanen – i jakten på ledtrådar för att tygla klimatförändringarna, skriver Scientific American.

Efter 50 år i dvala vaknade vulkanen Gunung Agung till liv. 

Tidigare i veckan hade aktiviteten från vulkanen ökat i styrka. Tjock rök sågs välla 3 000 meter upp i luften på Bali och eldflammor har observerats. 

Den överhängande risken för ett utbrott tvingade 100 000 människor att evakuera och den internationella flygplatsen Ngurah Rai, ställde in alla flyg – vilket ledde till cirka 59 000 strandade resenärer. 

Vulkanutbrottet på Bali kan hjälpa klimatforskning

Klimatforskare håller ett extra öga på vulkanen för att söka efter ledtrådar för att begränsa den globala uppvärmningen. Detta gör de genom att injiciera solskyddskemikalier högt ovanför markytan, skriver Scientific American. 

Vulkanens utbrott fungerar som ett laboratorium där forskare medvetet adderar svaveldioxid som fungerar som ett slags solskydd. Därefter observerar man ifall temperaturerna i luften kyls ner. 

Lava och aska stiger från vulkanen Gunung Agung.
Foto: XINHUA / POLARIS / XINHUA / POLARIS POLARIS IMAGES

Men hittills har askan och röken från vulkanen inte varit tillräckligt stora och höga för att temperaturerna ska ha gått ner. 

"Fungerar som en analog"

Jim Haywood, forskare inom atmosfärisk vetenskap, säger att vulkanens förra utbrott år 1963 påverkade temperaturerna runtom i världen i flera månader. Då kastade vulkanen ur sig cirka åtta miljoner ton svaveldioxid, enligt hans egna observationer. 

Än så länge uppskattas vulkanen ha fått ur sig cirka 10 000 ton svaveldioxid som dessutom inte nått lika högt upp i stratosfären som förra utbrottet. 

– Flera forskare håller ett öga på Agungs utbrott på Bali. Vulkanutbrott fungerar som en analog för tanken om att människor skapar sådana moln, säger Jim Haywood enligt Scientific American. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.