Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Forskare: Så äter du både klimat- och hälsosmart

Vi behöver äta mer vegetariskt, särskilt baljväxter, enligt studien.
Line Gordon.Foto: © Marie Sparréus

Mer grönsaker, betydligt mycket mindre kött och tio gånger så mycket baljväxter är forskarnas slutsats om hur vi i Norden ska äta för att både kropp och klimat ska må bättre.

– En gigantisk omställnings krävs, säger Line Gordon, föreståndare vid Stockholm Resilience Centre och medförfattare till rapporten, till Dagens Nyheter. 

Mat står för nästan en fjärdedel av de globala utsläppen av växthusgaser, skriver Dagens Nyheter. 

Nu har forskare sammanställt den första vetenskapliga rapporten som visar vad vi ska äta för att vara klimatvänliga, hälsosamma och för att maten ska räcka till alla de 10 miljarder människor som beräknas leva på jorden år 2050. 

37 forskare från 16 länder medverkar i rapporten och efter tre år slår de fast – det behövs en radikal omställning kring sättet vi äter, både i matvanor, val av livsmedel och hur mycket mat vi slänger.

– En gigantisk omställning krävs där alla aktörer är inblandade; livsmedelsproduktionen, kostråd, hela värdekedjan i vårt matsystem. De trender vi har globalt i dag pekar åt helt fel håll med till exempel en ökad animaliekonsumtion och ökad mängd socker. Men det finns också mycket positivt som händer, som att vi nu har börjat minska vår köttkonsumtion i Sverige, säger Line Gordon till DN.

Rött kött och socker måste minska

För att våra matvanor ska vara hållbara både för människor och planeten behöver både kostråd och tallriksmodellen ses över. Framför allt måste köttkonsumtionen dras ner ytterligare och rekommendationen är noll till 200 gram rött kött i veckan. I Norden äter vi cirka 700 gram rött kött, fyra till sju gånger mer än rapportens rekommendation.

Sett över hela världen behöver konsumtionen av rött kött och socker behöva minska med mer än hälften. Däremot skulle vi kunna äta tio gånger så mycket nötter och fullkorn. 

David Kihlberg, klimatchef på Naturskyddsföreningen, påpekar att man ska ta det i små steg. 

– Man kan börja lite där det känns minst jobbigt. Ett tips vi har pratat om är att välja att äta vegetariskt på lunchen, då behöver man inte påverka hela sin familj och då blir det ändå fem vegetariska luncher i veckan, säger han.

David Kihlberg.Foto: Foto Fredrik Hjerling

– En annan poäng med lunchvego är att många äter ute, och det är då vi har minst möjlighet att välja bra kött. 

Han påpekar att det inte behöver bli en etikett att man är vegetarian eller vegan, tröskeln blir större om man ska identifiera sig med det. 

– Tänk ”i dag äter jag vegetariskt”, det betyder inte att jag lovar att jag alltid ska göra det, säger han.

– Sedan är det som så att forskningen stämmer, men man behöver inte känna att man ska ta hela omställningen på en natt. 

Så planerar du veckans måltider

Nöt, lamm och fläskkött – cirka 100 g (motsvarar en stor lövbiff)

Fågel – cirka 200 gram

Ägg – cirka 91 gram (vilket motsvarar cirka 2,5 ägg)

Fisk – cirka 200 gram

Fullkorn – 1624 gram

Potatis – cirka 350 gram (ungefär fyra potatisar)

Grönsaker – 2100 gram

Frukt – 1400 gram

Bönor och linser – 350 gram

Jordnötter – 175 gram

Sojaprodukter – 175 gram

Nötter – 175 gram

Socker – 217 gram

Omättat fett – 280 gram

 

Källa: Dagens Nyheter 

Enkla knepen för att äta mer klimatsmart

Skippa köttet – den stora delen av matens klimatpåverkan kommer från köttet.

 

Ät vegetariskt – väljer du ett vegetariskt alternativ i stället för protein från djur skulle koldioxidutsläppen minska drastiskt. En portion protein från växtriket släpper generellt ut en bråkdel så mycket som en portion protein från djur.

 

Välj kött noggrant – kor och får är ett bra alternativ om du ska äta kött, även om de släpper ut mer växthusgaser än gris och fågel. Men betande djur som kor och får behövs för att hålla markerna öppna. 

 

Kasta mindre mat – maten vi slänger står för stor och onödig miljöpåverkan och enligt den nya rapporten försvinner 30 procent av all ätbar mat som produceras i matsvinn.

 

Välj ekologiska produkter – en del ekologisk mat är mer klimatsmart, till exempel har grönsaker mindre klimatpåverkan. Ekologiskt kött har ungefär samma påverkan som oekologiskt eftersom det inte går att ändra på alla källor till växthusgaser.

 

Källa: Naturskyddsföreningen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.