Studien av fisk och skaldjur har genomförts av forskare vid RISE, Research Institutes of Sweden.
De fann att vissa typer av fisk och skaldjur har ”minst lika stor klimatpåverkan som nötkött”, rapporterar GP.
Arters klimatpåverkan beror enligt forskarna till stor del på vilka metoder som krävs för att förädla och fånga olika sorters fisk och skaldjur, men också andelen ätlig produkt som blir kvar efter att fisk rensats och skaldjur skalats.
Hummer och räkor är värst
Studien visar att räkor, hummer och ett antal sorters plattfisk har störst klimatpåverkan per kilo livsmedel.
Andra arter, till exempel sill och makrill, har lika låg klimatpåverkan som en del sorters grönsaker.
Elinor Hallström är RISE-forskare.
– Istället för att äta skaldjur eller oxfilé varje fredag kan man spara det till mer festliga tillfällen eller att man äter det som ett tillbehör i mindre mängd, säger hon till GP och tillägger:
– Man kanske kan testa att göra en sillburgare med picklad rödlök nästa fredag eller en god musselsoppa.