Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Forskare om issmältningen: ”Kan leda till en humanitär katastrof”

Mystisk svart is smälter glaciärer på Grönland
Issmältningen utgör en särskilt stor risk för utvecklingsregioner där miljontals människor är beroende av glaciärer för dricksvatten.
Foto: NASA / SWNS / SWNS / TT / SOUTH WEST NEWS SERVICE TT NYHETSBYRÅN
Näsan 70 procent av jordens vattenförråd är lagrade i glaciärerna.
Foto: Shutterstock

Smältande glaciärer i Himalaya och Sydamerika hotar vattenförsörjningen för miljontals människor, enligt forskare.

– Det är inte en vänta-och-se-situation längre, säger professor Jemma Wadham till The Independent. 

Näsan 70 procent av jordens vattenförråd är lagrade i glaciärerna, men med stigande globala temperaturer smälter de bort, säger professor Jemma Wadham, glaciolog och chef för Cabot Institute for the Environment vid University of Bristol.

– Att arbeta i Himalaya och Anderna har fått mig att inse att det kan leda till en global humanitär kris, säger hon till The Independent.

En studie från 2020 visar att Grönlands största glaciärer smälter lika fort som forskare tidigare uppskattat som ett framtida värsta scenario. För att stävja den negativa utvecklingen behövs radikala förändringar, menar Jemma Wadham.

– Om vi inte minskar växthusgasutsläppen förlorar vi två tredjedelar av isen. Lyckas vi hålla den globala uppvärmningen till 1,5 grader i Himalaya förlorar vi i stället ungefär en tredjedel.

”Behövs en radikal förändring”

Issmältningen utgör en särskilt stor risk för utvecklingsregioner där miljontals människor är beroende av glaciärer för dricksvatten.

Det var under en fältstudie på Grönland 2008 som Wadham först blev medveten om det enorma hot som klimatkrisen utgjorde för glaciärer.

– Där insåg jag hur stora isflak och hur mycket sötvatten det handlar om. Att se den enorma mängd vatten som rinner ut i haven är en aha-upplevelse, säger hon. 


Ninis Rosqvist om glaciärerna: "De håller på att försvinna"

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.