Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Forskare: Fel att jämföra med äldre brandstatistik

Under mötet i Biarritz enades världsledarna om stöd till brandbekämpningen.
Ana Paula Aguiar, forskare vid Stockholm Resilience Centre.
Foto: Stockholm Resilience Centre
Bränder i Amazonas 23 augusti.
Foto: VICTOR MORIYAMA / GREENPEACE BRAZIL HA / EPA TT NYHETSBYRÅN

I sociala medier höjs röster som hävdar att skogsbränderna i Amazonas har minskat över tid.

Men att jämföra med tidigare perioder – då skogsavverkningen var bortom kontroll – är fel, säger Ana Paula Aguiar, forskare vid Stockholm Resilience Centre.

Samtidigt som satellitbilderna visar att bränderna är 80 procent fler än i fjol, cirkulerar andra grafer och fakta i sociala medier som pekar på att bränderna inte sticker ut jämfört med tidigare år. Samma invändning lyfts i en uppmärksammad artikel i Forbes med rubriken ”Därför är allt de påstår om Amazonas fel”. 

– Det som händer i Amazonas är inte exceptionellt. Folk var inte intresserade i ”Amazonastragedin” när situationen utan tvekan var värre. Dagens situation berättigar inte global hysteri, säger miljöjournalisten Leonardo Coutinho till tidningen.

Fel att jämföra siffrorna

Han syftar på att situationen för avskogning och därmed bränder i Amazonas var ohållbar under många års tid. Men enligt Ana Paula Aguiar vid Stockholm Resilience Centre är det helt fel att jämföra dessa siffror med dagens läge.

– Det är viktigt att jämföra det som sker nu mot perioden efter de positiva förändringarna, som skett med olika åtgärder för att kontrollera avskogning. Åren innan dess är inte jämförbara. Vi vill inte gå tillbaka till den situationen under några omständigheter, säger Ana Paula Aguiar.

Hon har satt ihop en tabell baserad på INPE:s data som visar hur antalet bränder minskat drastiskt de senaste tio åren. Den plötsliga förbättringen beror enligt henne till stor del på den nationella handlingsplanen mot avskogning, PPCDAM, som lanserades 2004. På grund av extrem torka sticker 2010 ut som ett undantag. 

”Bränderna är en global katastrof”.

Samband mellan bränder och avskogning

Enligt Ana Paula Aguiar var avskogningen i Amazonas ”bortom kontroll” och ledde därmed till fler bränder mellan 2002-2007. Nu börjar siffrorna peka uppåt igen – och det är förmodligen inte en slump, menar hon. Brasiliens nye president Jair Bolsonaro uppmuntrar nämligen skogsavverkningen. 

Trots att Amazonas befinner sig i början av torrperioden visar data kring brändernas plats och tidpunkt hittills på att de snarare beror på skogsavverkning än regional torka, enligt NASA.

I början av augusti sparkade Bolsonaro dessutom chefen för INPE efter att ha anklagat institutet för att fabricera statistik. 

– Det finns ett samband mellan bränderna och avskogning. Bolsonaro förnekar problemet eftersom ekonomin är beroende av export av exempelvis nötkött och soja, säger Ana Paula Aguiar.

Antalet bränder i Amazonas i augusti 1998-2019 utifrån INPE:s data. Årets siffror är från 24 augusti och kan därmed öka.
Foto: Ana Paula Aguiar

Antalet bränder ökar även i Bolivia

• Bränderna i Amazonas har riktat omvärldens fokus mot Brasilien där över hälften av regnskogen finns.

• Enligt data från NASA är antalet bränder fler än vanligt i de brasilianska delstaterna Amazonas och Rondônia, men färre än vanligt i Pará och Mato Grosso.

• Det totala antalet bränder är dock fler än i fjol och torrperioden har precis börjat.

• Amazonas sträcker sig över totalt nio länder och antalet bränder har ökat kraftigt även i grannlandet Bolivia, där president Evo Morales nyligen avbröt sin omvalskampanj för att fokusera på bränderna.

• Efter att ha tackat nej till omvärldens hjälp välkomnar nu Morales stöd från utlandet, skriver nyhetsbyrån Reuters.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.