Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Forskare: 600 svenskar dog av värmeböljan i fjol

Tänk på detta när det är torka.
Södra Europa har haft en svår hetta även under början av årets sommar.
Foto: BALAZS MOHAI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Delar av de svenska skogarna stod i brand under förra sommaren.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Torkan slog hårt mot jordbruket.
Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hundratals personer dog på grund av värmeböljan förra sommaren, enligt en ny studie.

Under förra sommarens varmaste vecka dog över 200 fler än året innan.

Forskare varnar nu för att detta kan upprepas, då klimatförändringar väntas orsaka fler värmeböljor i Sverige.

Under den rekordvarma sommaren 2018 dog 600 personer på grund av värmeböljan, enligt en studie som publicerats i Läkartidningen.

Antalet dödsfall ökade med 8,2 procent under sommaren 2018 i jämförelse med sommaren 2017.

Under sommarens varmaste sju dagar, vecka 29, ökade antalet dödsfall med 13,5 procent i jämförelse med samma vecka året innan.

Även i Finland dog fler personer än normalt förra sommaren.

Sverige måste förbereda sig bättre på värmen

Forskarna skriver att eftersom klimatförändringarna ökar risken för fler värmeböljor bör Sverige förbereda sig bättre.

De rekommenderar att landet vidtar förebyggande åtgärder för att skydda sårbara grupper som till exempel äldre och personer med hjärt- och kärlsjukdomar.

”De skattningar som görs i den studie vi presenterar här visar på att man kan anta att en stor del av den överdödlighet som observerats under sommaren kan tillskrivas de höga temperaturerna,” skriver forskare från Umeå universitet och Folkhälsomyndigheten i studien.

”Utifrån klimatmodellernas resultat att vi har att vänta fler och mer intensiva värmeböljor finns anledning till förebyggande åtgärder på kort och lång sikt, liksom forskning för ökad kunskap om olika individuella riskfaktorer, riskgrupper och riskmiljöer under värmeböljor i Sverige.”

I studien pekar de bland annat på att flera europeiska länder som drabbades av värmeböljan år 2003 – bland andra Frankrike, Italien och Storbritannien – nu har infört varningssystem och åtgärdsplaner för att minska dödligheten vid höga temperaturer.

Jämförde normala siffror med värmesommaren

Under sommaren 2018 dog 750 fler personer än väntat, varav forskare kopplar 600 till värmen.

Detta har de kommit fram till genom att jämföra siffror på hur många som normalt dör under en svensk sommar med hur många som dog under värmeböljan 2018.

De har dessutom analyserat studier som gjorts på överdödlighet i Sverige i samband med värmeböljor – till exempel vilka personer som hamnar i riskzonen när temperaturen går upp och publicerade dödsorsaker. 

De har därmed kunnat bedöma hur stor del av de ökade dödsfallen som kan förklaras med värmeböljan och kommit fram till siffran 600.

Extremväder vanligare - på grund av klimatet

Meteorologer brukar inte vilja härleda enskilda väderhändelser till klimatförändringarna, men har sagt att med framtidens klimat kan extrema väderhändelser som skyfall och värmeböljor bli både fler och mer intensiva i framtiden.

Enligt klimatforskaren Gustav Strandberg på SMHI kan extrema väderförändringar komma att öka framöver.

– Varje enskilt oväder är alltid ett vanligt oväder men det kommer att bli vanligare i ett förändrat klimat, har han tidigare sagt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.