Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Föroreningar i Östersjön hotar vildlaxens överlevnad

Föroreningar i Östersjön tros ligga bakom den stora laxdöden som drabbat flera svenska vildlaxområden. 

–  Skulle vi få ett tredje år med dålig eller utebliven lek så är det verkligen allvarligt, säger Kenneth Ottosson, fiskerikonsulent på Sundsvalls kommun till SVT

Det är en form av svampangrepp som drabbat flera laxarstammar i svenska vattendrag. Alldeles vid vattenkanten ligger insjuknade fiskar trötta och på flera ställen kan man se döda fiskar flyta på ytan. 

Rapporter om stora mängder döda och sjuka vildlaxar har kommit från bland annat Ljungan, Ljustorpsån och Indalsälven. Nu varnar experter för att vildlaxens överlevnad är hotad. 

Tredje året i rad utan nya laxungar

I Ljungan söder om Sundsvall ligger både laxar och öringar döda i vattnet. De fiskar som fortfarande lever är svårt angripna av sjukdomen som gör dem slöa och apatiska. Vid den här tiden på året ska laxarna vara i full gång med att leka och fortplanta sig. 

I de livligare partierna av älven brukar fiskarna kämpa om lekplatser och partners men med sjukdomen i kroppen blir det inga nya generationer. 

–  Man blir nästan gråtfärdig när man ser sådant här, fisken kan knappt röra sig, säger Lars Söderberg, boende i området, till SVT. 

Det är tredje året i rad som laxstammen i Ljungan drabbas av svampinfektionen och undersökningar visar att älven saknar både ett och två-åriga laxungar. Utan nya laxar ser framtiden mörk ut. 

Uppväxten i Östersjön tros döda fiskarna 

Orsaken bakom sjukdomen är oklar men då fler vattendrag drabbats tror man nu att det är föroreningar i Östersjön som ligger bakom laxdöden. 

Det smutsiga vattnet där fisken växer upp ska orsaka flera underliggande sjukdomar som försvagar fisken och gör stora svampangrepp möjliga. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.